2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A Hajdúböszörmény után a Herpály is felkészültForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-14 09:43:35
Szombaton tartották a berettyóújfalui mentõcsoport rendszerbeállító gyakorlatát.

A feltételezett veszélyhelyzet szerint, a csapadékos tavaszi idõjárás következtében a Berettyó folyón az eddigi legnagyobb vízállást jelentõsen meghaladó árhullám vonult le, ezért rendkívüli árvízi védekezés vált szükségessé a környezõ települések lakosságának védelmében. A folyó kritikus szakaszai mentén a vízügyi igazgatóság szakmai irányítása mellett több helyszínen kellett bevonni védelmi erõket – védmûveket kellett magasítani, nyúlgátépítéssel és bordás megtámasztással. Emellett néhány helyen a gátak védõképességét kellett megerõsíteni vízoldal felõli fóliázással. A munkálatok segítésére, a berettyóújfalui polgári védelmi szervezet mûszaki egységét is bevonták. Eközben, a helyszíni operatív törzs egy eltûnt személyrõl kapott bejelentést, ezért a mentõcsoport kutatási részlegét is elindították.

A gyakorlat során fontos szempont volt, az önkéntesekbõl álló mentõcsoport, a köteles polgári védelmi szervezet és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, társszervek együttmûködésének, együtt dolgozásának minél gördülékenyebbé tétele, a fölé- és alárendeltségi viszonyokhoz való alkalmazkodás. A szombati berettyóújfalui rendszerbeállító gyakorlatot megfelelõre értékelte Lövei Csaba tûzoltó alezredes, a Püspökladány Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetõje.

A mentõcsoportok megalakítása illetve a rendszerbeállító gyakorlatok célja, a természeti, civilizációs és egyéb eredetû katasztrófák, veszélyhelyzetek során jelentkezõ védekezési, mentési és helyreállítási feladatokra felkészülés illetve a majdani nemzeti minõsítés követelményeinek való megfelelés – tudtuk meg Madai Petra tûzoltó hadnagy szóvivõtõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!