2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Különbségek az EP- és az országgyûlési választás közöttForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-14 22:13:12
Több különbség is van az európai parlamenti és az országgyûlési választás között, például a magyarországi EP-listákra nem szavazhatnak azok, akiknek nincs magyarországi állandó lakcímük.

Az országgyûlési választáson 199 mandátum sorsáról dönthettek a magyar választópolgárok, az EP magyar tagjainak május 25-i választásán pedig 21 mandátumról (az Európai Parlament összlétszáma 751).

Az országgyûlési választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárok regisztráció után, levélben szavazhattak, míg az EP-választáson csak azok voksolhatnak, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek. Vagyis a határon túli magyarok a saját országuk EP-listáira szavazhatnak (ha az ország az Európai Unió tagja).

Az országgyûlési választáson csak választójoggal rendelkezõ magyar állampolgárok szavazhattak, az EP-választáson a magyar listákra az unió más tagállamának Magyarországon lakcímmel rendelkezõ választópolgárai is voksolhatnak, ha kérték, hogy itt szavazhassanak és ne anyaországukban.

Amíg a parlamenti választáson a választóknak két szavazatuk volt, egyéni jelöltre és országos listára szavazhattak, addig az EP-választáson nincsenek egyéni jelöltek, csak országos listára lehet szavazni, ráadásul - ellentétben az országgyûlési választással, ahol voltak nemzetiségi és pártlisták is - csak országos pártlistára lehet voksolni.

Különbség van abban is, hogy hány ajánlás szükséges a választáson való induláshoz: a parlamenti választáson a jelöltállításhoz választókerületenként 500 érvényes ajánlást kellett gyûjteni, az EP-választáson viszont a listaállításhoz országosan 20 ezer érvényes ajánlás kell.

Nincs viszont különbség a két voksolás között abban, hogy azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein is voksolhatnak, ráadásul eggyel nõ a külképviseletek száma, ugyanis már lehet voksolni Lengyelországban, Krakkóban is. Az amerikai kontinensen az idõeltolódás miatt egy nappal korábban, május 24-én lesz a voksolás.

Szavazni 6 és 19 óra között lehet, de az EP-választáson addig nem kezdõdhet meg az elõzetes eredmények közlése, amíg valamennyi tagországban nem fejezõdik be a voksolás, és mivel a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken és Lengyelországban csak közép-európai idõ szerint este 10-kor zárnak a szavazókörök, így tulajdonképpen három óra elõnyt kapnak a szavazatszámláló bizottságok a voksok összeszámlálására, így már viszonylag magas feldolgozottsági adatok jelenhetnek meg este 10 órakor.

Szavazni ugyancsak két, egymást metszõ vonallal lehet, miként az országgyûlési voksoláson is. Csak azok a listákon szerezhetõ mandátum, amelyek elérték a szavazatok 5 százalékát. A választáson nincs kampánycsend, de a választás ideje alatt nem lehet választási gyûlést tartani, politikai reklámot sugározni, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!