2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Olcsóbb a tojás, mint a korábbi évekbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-14 22:26:53
Címkék: Bihari hírek
Darabjáért 28-35 forintot kérnek, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az átlagár meghaladta a 40 forintot is. Az ok az európai piaci túlkínálat.

A Baromfi Terméktanács tanácsadója elmondta, Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás - ami 40 millió darab körül mozog - mintegy 50 százalékkal emelkedik meg. Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon. Földi Péter szerint a tojás alacsonyabb árának oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, fõként Lengyelországból, Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab.

Idén a termelõk a tojást önköltség alatt értékesítik a kereskedõknek. Az elõállítási költség ugyanis most darabonként mintegy 22 forint körüli. Az átadási árak viszont darabonként átlagosan 18-21 forint közöttiek. A tanácsadó megjegyezte: a termelõi árnak legalább 23 forintnak kellene lennie. A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon - tájékoztatott Földi Péter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!