2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Elemzõk: a jármûgyártás viszi az ipari termeléstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-15 10:35:50
Jobbak a várakozásoknál a februári adatok, az autóipar változatlanul jól teljesít, kérdés, mi lesz a többi feldolgozóipari alággal.

A vártnál kedvezõbbek lettek az ipari termelés februári adatai, a bõvülés motorja továbbra is a jármûipar az MTI által megkérdezett elemzõk értékelése szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az elmúlt idõszak adatai azt bizonyítják, hogy a korábbi évek ipart élénkítõ politikája tartósan megalapozta a növekedést az export és az ipari termelés további erõsödéséhez. A KSH hétfõn közölt részletes adatai szerint az ipari kibocsátás februárban 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az elõzõ hónaphoz képest 1,6 százalékkal nõtt. Az év elsõ két hónapjában 7,1 százalékkal nõtt a termelés az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Balatoni András, az ING Bank elemzõje szerint a várakozásoknál jobbak lettek az ipari termelés februári adatai. A belföldi értékesítés továbbra is gyenge, de fordulatra utaló jel, hogy mind az új megrendelések, mind a rendelésállomány a belföldi felhasználás növekedését mutatja - emelte ki a szakember. Hozzátette azt is, hogy az ipar bizalmi indikátorai jól alakulnak, az elmúlt évek lokális maximumán vannak az indexek. A legfõbb húzóágazat továbbra is a jármûgyártás. Változatlanul lejtmenetben van a második legnagyobb feldolgozóipari alág, a számítógép, illetve elektronikai termékek gyártása, ami elsõsorban egyes vállalatok termékei iránti globális kereslet visszaszorulásával áll összefüggésben, nem magyar sajátosság - hangsúlyozta.

Az elemzõ ugyanakkor úgy látja, hogy a termelés növekedésének dinamikája lassul majd. Februárban jelentõsen, 1,6 százalékkal nõtt az ipari termelés az elõzõ hónaphoz képest, ami valószínûleg az elõzõ év végének korrekciója, a bõvülésnek ez az üteme nem tartható fenn - mondta.
Tavaly különösen a harmadik negyedévben nagyon erõs volt az ipari termelés, így az idei év második felében az elõzõ év azonos idõszakának adataihoz hasonlítva is lassul majd a növekedés - mutatott rá az elemzõ. Balatoni András éves átlagban az ipari termelés 5-6 százalék körüli növekedésére számít.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzõje szintén kiemelte, hogy a vártnál jobban lettek az adatok. Az alaphelyzet nem változott, az ipari termelés hajtóereje továbbra is a jármûgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó iparágak - fejtette ki. Az elemzõ szerint az autóipar változatlanul jól teljesít majd, és továbbra is húzza az ipari termelést. Fontos kérdésnek tartja ugyanakkor, hogy a többi feldolgozóipari alág, amelyek a válság évei alatt nagyot estek, hozzá tudnak-e járulni a termelés bõvüléséhez. Kedvezõ lenne, ha az ipar teljesítménye kiegyensúlyozottabbá válna az idén - hangsúlyozta. Nyeste Orsolya kifejtette: nem tartja kizártnak, hogy ez bekövetkezik, de sok függ attól, hogyan alakul az eurózónában a konjunktúra. A második legnagyobb feldolgozóipari alág, a számítógép, illetve elektronikai termékek gyártása még mindig 7,7 százalékkal csökkent, ami azt jelzi, hogy itt lassú lesz a kilábalás - mondta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kedvezõ teljesítményhez legnagyobb mértékben a jármûgyártás járult hozzá, de az ipari termelés egészséges szerkezetû növekedését mutatja, hogy a feldolgozóipar 13 alágából tízben is termelésbõvülést regisztráltak. A tárca kiemelte: az exportnövekedés is folytatódott februárban, több mint 11 százalékkal bõvült. Az export növekedéséhez nagyban hozzájárult a jármûgyártás, amelynek feldolgozóiparon belüli részesedése meghaladja a 28 százalékot. Az ipari növekedés folytatódó erõsödését vetíti elõre, hogy a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,3 százalékkal nõtt 2013 februárjához viszonyítva - mutatott rá az NGM.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!