2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Februárban 8,1 százalékkal bõvült az ipari termelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-15 10:42:42
Elsõsorban a jármûgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentõs növekedésének köszönhetõ. A termelés az év elsõ két hónapjában 7,1 százalékkal magasabb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

Az adatok megegyeznek az elõzetesen közöltekkel. Februárban a feldolgozóipar termelési volumene 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az energetikai ágazatok kibocsátása 7,6 százalékkal csökkent. A jármûgyártás termelése 26,6, a villamos berendezések elõállítása 14,8, a gépgyártás 5,5 százalékkal nõtt. Az élelmiszeriparban gyártott termékmennyiség 4,3 százalékkal haladta meg a tavaly februárit, a textil, bõr, és ruházati termékek mennyisége 17,6 százalékkal nõtt, a gyógyszergyártás viszont 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Februárban az ipari export növekedési üteme a januári 9,3 százalékról 11,4 százalékosra gyorsult, bár abban a viszonylag gyenge tavaly februári bázisadat is szerepet játszott. A belföldi eladások visszaesése, hasonlóképp a bázisadat közrejátszásával, a januári 5,5 százalék után 0,5 százalékosra mérséklõdött, alapvetõen az energetikai ágazatok eladási volumenének 8,1 százalékos csökkenése miatt, mert a feldolgozóipari értékesítés 7,1 százalékkal emelkedett. A kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya a januári 3,3 százalékos csökkenés után ismét nõtt, 17,3 százalékkal az egy évvel korábbival összevetve, az új exportrendelések 16,8, a belföldiek 20,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az összes rendelésállomány ezzel 13,3 százalékkal múlta felül a tavaly februárit, az exportrendelések 12,7, a belföldi rendelések 24,1 százalékkal nõttek éves összevetésben.

Az ipari export harmadát adó autóipari export az elõzõ hónapokhoz hasonlóan 26,5 százalékkal nõtt, a gépexport 6,3, a villamos berendezések kivitele 21,8 százalékkal emelkedett. Az exportban jelentõs súlyt képviselõ számítástechnikai és elektronikai cikkek kivitele azonban továbbra is 6,2 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól. Csökkent az élelmiszeripar exportja, minimálisan, 0,8 százalékkal és a gyógyszerkivitel is 15,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, s már tizedik hónapja megszakítás nélkül gyengélkedik. Belföldön is a jármûipar vezette az eladási statisztikát, 34,7 százalékos éves növekedéssel, de a fémalapanyag és -termék gyártók értékesítési volumene is 27,5 százalékkal nõtt, míg az élelmiszer-ipari eladásoké 5,3, a ruházati cikkeket gyártóké pedig 16,9 százalékkal nõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!