2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Megújulnak az ATM-ek, pin kód helyett tenyérolvasásForrás: globalpiac.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-15 11:17:38
Címkék: Bihari hírek
Sokáig science-fictionnek tûnt, de már valóság: az európai piacra lép tenyérleolvasós bankautomatáival a Fujitsu.

A Spanyolországban gyártott Fujitsu ATM Series 100 gépekbe két új technológia is került, melyek közül a tenyérleolvasó PalmSecure tûnik érdekesebbnek. A biometrikus technológia a tenyérvéna-mintázatok felismerésével azonosítja a jogos felhasználót. A gyártó szerint az emberi test belsejében futó, sokféle megkülönböztetõ jeggyel rendelkezõ vénák felhasználása jóval biztonságosabb, mint az ujjlenyomatoké, rendkívül nehéz hamisítani a tenyérvéna-alapú személyazonosságot.

Az új ATM-ekbe kerülõ másik megoldás az NFC technológia, amit itthon leginkább a PayPass kártyákról ismerhetünk. Ennek lényege, hogy a kártyát nem kell behelyezni a terminálba (illetve ATM-be), elég csak annak érzékelõjéhez, néhány centis közelségbe helyezni.

A Finextra azt írja: a Fujitsu számítása szerint a következõ öt évben 245 ezer ATM-et cserélhetnek le újra a bankok Európa-szerte, és 40 ezer új automata is lesz – ebbõl szeretnének minél nagyobb részesedést szerezni.
Az ATM-ek egyébként nem csak a fenti két technológiával újulnak meg a következõ években. A legújabb fejlesztéseket elnézve még az is elõfordulhat, hogy a bankautomatában nem lesz pénz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!