2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Négymilliárdos program a látássérültekértForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-15 12:41:35
Csaknem 4 milliárd forintot fordít a kormány a látássérültek segítésére 2015-ig. A program keretében fejlesztik az országos rehabilitációs hálózatot és a Vakok Állami Intézetét is felújítják. A cél, hogy minél többen és a lakóhelyükhöz minél közelebb kaphassanak segítséget. Magyarországon évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását, közülük alig kétezren kapnak szakszerû segítséget.

A fehér bottal közlekedést tanulja Tillmann Zsolt. A budapesti férfi 20 évesen egy betegség miatt veszítette el látását. Akkor mindent újra kellett tanulnia, ebben segítették a rehabilitációs foglalkozások.

„A legalapvetõbb dolgokat is meg kell ilyenkor tanulni: a víztöltéstõl az önkiszolgáláson keresztül addig, hogy miként lehet látás nélkül érzékelni az adott történést” – nyilatkozta hétfõn a Híradónak Tillmann Zsolt.

Korábban szinte csak a fõvárosban kaphattak segítséget az újrakezdéshez a látássérültek. Jövõ év végéig a kormány több mint egymilliárd forintot fordít a rehabilitációs hálózat országossá bõvítésére; 12 megyében pedig már nyíltak újabb irodák.

Magyarországon ma körülbelül 80 ezer vak és gyengén látó ember él, évente pedig további 4-6 ezer ember veszíti el látását, de sokan nem jutnak szakszerû segítséghez – ezen változtatnának.

„Elemi rehabilitációs szolgáltatást körülbelül alig 2 ezren vesznek igénybe. Bízom abban, hogy részben az információs kampány, részben a 12 új elemi rehabilitációs pont vonatkozásában minél több emberhez eljut majd a szolgáltatás” – mondta Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézete igazgatója.

A csaknem 4 milliárd forintos program része a Vakok Állami Intézetének felújítása is. A cél, hogy minél több látássérült kaphasson szakszerû segítséget, lakóhelyéhez minél közelebb.

„Egységes szaktudást visz majd mindenhová, sok helyen olyan berendezéseket, amelyre eddig nem volt lehetõség. Nagyon remélem, hogy mindazok, akik rá kell, hogy szoruljanak, sokkal jobb ellátást és támogatást kapnak, ami az életüket kis mértékben, de mégiscsak segíti” – hangsúlyozta Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelõs államtitkára.

Emellett másfél milliárd forintból egy új rehabilitációs központot is felépítenek jövõ év nyaráig. A Tatán épülõ centrumban az informatikai képzések mellett nyelvi fejlesztéseket is tartanának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!