2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Martonyi: Nem kizárt a rendkívüli EU-csúcsForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-15 12:55:22
Címkék: Bihari hírek
Az uniós állam- és kormányfõket tömörítõ Európai Tanács soron kívül összehívása sem kizárt az ukrán események miatt - közölte a külügyminiszter.

Bõvíteni fogja az Európai Unió azok körét, akiket Ukrajna szuverenitásának megsértése miatt beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújt, és az uniós állam- és kormányfõket tömörítõ Európai Tanács soron kívül összehívása sem kizárt - tudatta magyar újságírókkal a külügyminiszter hétfõn. Martonyi János elmondta, hogy az EU-tagállamok külügyminiszterei hétfõi luxembourgi tanácskozásukon ismét elítélték az Ukrajnával szembeni orosz agressziót, kiálltak Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása mellett, és felszólították Moszkvát, hogy tegye meg ugyanezt, és utasítsa vissza a kelet-ukrajnai eseményeket.

Az Európai Unió elítéli, hogy Kelet-Ukrajnában fegyveresek olyan akciókat hajtanak végre, amelyek célja az ország destabilizálása. Az unió úgy értékeli, hogy az utóbbi napok eseményei nem enyhítették a válságot, sokkal inkább ennek ellenkezõje történt - jelentette ki Martonyi János. A tanács követeli, hogy Oroszország vonja vissza csapatait az ukrán határ közelébõl, és azonnal vonja vissza a Szövetségi Tanács felhatalmazását a fegyveres erõ alkalmazására Ukrajna területén - áll a külügyminiszterek tanácsa által elfogadott zárónyilatkozatban. Martonyi János közölte, hogy a további vagyonbefagyasztások és beutazási tilalmak elrendelése továbbra is a lehetséges uniós büntetõintézkedések második lépcsõjét jelentik, a harmadik szakaszba lépésrõl, a széleskörû gazdasági szankciók bevezetésérõl most még nincs szó. Az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja, milyen szankciók jöhetnek szóba a harmadik lépcsõben, és az milyen hatással lehet az EU-ra és tagállamaira.

A zárónyilatkozatban a külügyminiszterek úgy fogalmaztak, hogy az Ukrajna destabilizálására irányuló bármilyen további orosz lépés újabb, széleskörû következményekkel járna az Európai Unió és Oroszország gazdasági kapcsolataiban. Martonyi János a luxembourgi értekezleten ismételten aláhúzta, hogy amennyiben sor kerül ezekre a szankciókra, és Oroszország válaszintézkedéseket vezet be, akkor kiemelt figyelmet kell arra fordítani, hogy minden uniós tagországot más-más mértékben érinthetnek a negatív hatások, mert például Magyarország gázellátásának mintegy 80 százalékát fedezi orosz forrásból, és Magyarország teljes energiaellátásában is nagyobb arányt képvisel a földgáz mint más országok esetében. Mindenképpen szükség van méltányos tehermegosztásra és szolidaritásra. Mi erre számítunk - hangoztatta Martonyi János a tanácskozás utáni sajtóértekezleten. Hozzátette: ez egy alaptétel, Magyarország esetében ugyanis az esetleges negatív hatások, különösen az energiaellátás terén, sokkal nagyobbak lennének.

Egységes válasz Putyin levelére

A miniszter elmondta, hogy a tanácskozáson szó esett arról a levélrõl, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök 13 uniós tagállam és öt másik ország vezetésének írt, és amelyben az ukrajnai gázszállítások leállítását helyezte kilátásba. Erre a levélre egységes választ fog adni az Európai Bizottság - erõsítette meg Martonyi János. A külügyminiszterek tanácsa a zárónyilatkozatban a politikai reformok folytatására buzdítja Ukrajnát, egyúttal üdvözli, hogy Kijev teljesíti vállalásait, és a kormányzati struktúrákban igyekszik érvényesíteni a regionális sokszínûséget, a nyitottságot, szavatolni minden kisebbséghez tartozó egyén jogait, kivizsgálni az emberi jogok megsértéseit, az erõszakcselekményeket és fellépni a szélsõségesek ellen. Arra is felszólítja Kijevet, hogy gyorsan hajtson végre szerkezeti reformokat, lépjen fel a korrupció ellen, tegye hatékonyabbá a közpénzek kezelését ás átláthatóbbá a költségvetést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!