2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Munkavégzés otthonról: csak így vágjon beleForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-15 13:02:31
Munkahelyet váltani nem könnyû döntés, különösen, ha az ember elmúlt már 40 éves, hiszen az életkorból adódóan nehezebb a munkakeresés. Sok kudarc után az emberek többsége aztán nyitottabb lesz az alternatív megoldásokra is, mint például a részmunka vagy a távmunka foglalkoztatási formákra. Kiknek ajánlott ez, hol találnak és milyen feltételek mellett ilyen munkalehetõséget?

A távmunka során ugyanazt a feladatot kell elvégezni otthonról, mint a munkahelyen, de egyfajta bizalmat feltételez a munkaadó irányából. A munkáltató szempontjából az a fõ kérdés, hogy mennyire kontrollált a munkavégzés, vagyis hogy valóban dolgozik-e otthon a munkavállaló – mutatott rá dr. Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke a Kossuth Rádió Napközben címû keddi adásában. Hozzátette ugyanakkor, hogy a távmunka elterjedéséhez szükség van a munkakultúra megváltozására is. Manapság azonban vannak már olyan eszközök, amelyekkel mérni lehet, mikor dolgozik a munkavállaló és mikor nem; egyszerre van szabadság és kontroll is tehát – állapította meg.

Földi Miklós munkapszichológus, a Magyar Távmunka Szövetség munkatársa szerint, ha valaki otthonról dolgozik, sokkal inkább a maga fõnöke, van ugyanakkor árnyoldala is, hisz bár kevésbé vannak körülötte a munkatársak, mégis egy csapat részeként kell dolgoznia.

Úgy vélte, a generációk közötti különbségek megjelennek a távmunkavégzés során is, hiszen a fiatalok számára nem okoz akkora gondot, ha a munkatársaiktól távol vannak, mint az idõsebbeknél, mivel úgy nõttek föl, hogy részben az interneten  kezelték kapcsolataikat.

Dr. Forgács Tamás felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nem minden munkát lehet távmunka formájában elvégezni, csak leginkább az olyan számítógépen történõket, amelyek nem igényelnek sok anyagmozgatást, úgymint az informatika, a könyvelés, a pénzügy, vagy az ügyfélszolgálat. A távmunkavégzést a kisebb cégeknél „meg lehet beszélni a fõnökkel” a kialakult bizalom után, a nagyobbaknál viszont belsõ szabályozás vonatkozik rá – magyarázta. Hozzáfûzte ugyanakkor: annak kicsi az esélye, hogy valaki az elsõ munkanapjától kezdve távmunkában dolgozzon, sokkal inkább néhány hónap után lehet e módon végezni a feladatokat, ráadásul nem is állandóan, csak hetente néhány napon.

Földi Miklós a távmunka hátrányaihoz még hozzátette azt is, hogy mivel az otthonról végzett feladatok miatt a dolgozó keveset találkozik a kollégáival, így kevésbé kötõdik hozzájuk, és a munkavállaló nem illeszkedik szorosan a vállalati kultúrába. A munkapszichológus fontosnak tartotta még megjegyezni, hogy az otthonról dolgozónak komoly önkontrollra van szüksége, nehogy összekeverje a munkavégzést az egyéb tevékenységekkel. Akkor ugyanis nem lehet hatékony.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!