2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Földes Napját az összetartozás ünnepeként köszöntöttékForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-16 20:19:15
Címkék: Bihari hírek
235 évvel ezelõtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét.

A tizenöt évig húzódó pert záró királyi hétszemélyes tábla ítéletével igazságot szolgáltatott Földes községnek, amely így megõrizte a Zápolya János királytól 1537-ben kapott nemesi kiváltságait. Az 1779. április 15-én elfogadott Községi Szabályrendelet a XIX. század második feléig biztosította a község rendezett tanácsú közigazgatási szervezetét és nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát.

E történelmi jelentõségû napra – 1991 óta – április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága.

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola a falu ünnepére készülve emlékhét keretében rendezvények sokaságával emlékezett az egykor nemesi község múltjára. A rendezvények során 1779 méteres falumérföld futást szerveztek, megrendezték a Kazinczy szépkiejtési versenyt, vetélkedtek a Szuperdiák címért.

A Karácsony Sándor Közösségi Ház Földesi Életképek címmel vers- és prózaíróversenyt szervezett. Hétfõ délután a Községházán ünnepi képviselõ-testületi ülést tartottak. A ma már történelemmé lett napra – amely az itt élõk összetartozásának ünnepe – Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, köszönetet mondva az egykor és ma Földesen élõknek és a fejlõdéséért áldozatokat vállalóknak. Felidézte az egykori peres évek történetét, majd átadta a Földes Napjára adományozott helyi kitüntetéseket és a különbözõ versenyek díjait.

A Földes Községért emlékérmet több évtizedes oktatói, mûvelõdésszervezõi és népfõiskola-vezetõi munkásságért Dr. Szabó Irmának, a Kállay László díjat Földes Község Közéletéért az Õszirózsa Nyugdíjas Klubnak adományozta Földes Képviselõtestülete.

Földes Napjának ünnepét mûsorral köszöntötte a kitüntetett nyugdíjasklub és a most alakult népi hangszeres csoport, majd a nap programját kora este a mozi színháztermében a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának Tûzoltó címû egyfelvonásos vígjátéka zárta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!