2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Román nemzetiségi hét az Apáti IskolábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-16 21:51:24
Címkék: Bihari hírek
Április 9-tõl egy héten át az iskola tanulói a helyi képviselõ testület és a román nemzetiségi önkormányzat támogatásával szervezete a nemzetiségi hetet.

Az elsõ nap román nyelvû mesemondó versenyt szerveztek Sáfrányné Berényi Mária tanítónõ és Oláh Ildikó tanárnõ vezetésével. Tizenhárom tanuló mondott mesét, akik közül a szakértõ zsûri a három legszebben mesélõ tanulót kiválasztotta, akik Békéscsabán képviselik az iskolát.

Elsõ helyezést ért el Maczó Dorina 2., második lett Kacsó Márió 5. osztályos és harmadik Lauff Regina 4 osztályos tanuló. A mesét mondott tanulók szép ajándékokat kaptak.

A következõ nap az iskola minden tanulója meglátogatta a településen lévõ ortodox templomot. Ott Blága János, az egyházközösség kántora, a helyi román önkormányzat elnöke bemutatta templomukat, beszélt annak történetérõl. A tanulók nagy figyelemmel hallgatták a tájékoztatót. Többen voltak olyanok, akik naponta többször elmennek a templom elõtt, de még belülrõl nem látták azt.

Pénteken Körösszegapátiban rendezték – immár nyolcadik alkalommal – az Országos Eminescu szavalóversenyt. Ez alkalommal Kovács Boglárka 6. és Oromos Kristóf 7 osztályos tanulók képviselték az apáti iskolát. Õk szépen szerepeltek. Oromos Kristóf elsõ, Kovács Boglárka második helyezést ért el.

Hétfõn szépolvasási versenyt rendeztek, ahol tizenegy tanuló vett részt. A rendezõk arra törekedtek, hogy a román nyelvet tanulók minél sokoldalúbban gyakorolják.

A zsûri itt is minden szereplõ tanulónak ajándékot adott.

A nemzetiségi hetet szervezõk a legjobban szereplõ tanulókat egy Nagyváradi kirándulásra viszik el jutalmul. Ott meglátogatják a város legnevezetesebb helyeit.

A román nemzetiségi hét lezárásaként az iskola azokat a tanulókat, akik a különbözõ versenyeken jól szerepeltek egy napos Kirándulásra vitte Nagyváradra. Ott a tanulók kísérõikkel megtekintették a város fõbb nevezetességeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!