2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nagyot nõtt a magyar építõiparForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-17 09:40:11
Az építõipar termelése 28,3 százalékkal szárnyalta túl februárban az egy évvel korábbit mind a kiigazítatlan nyers, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adat szerint. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal nõtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Éves összehasonlításban az építõipar teljesítménye egy éve megszakítás nélkül nõtt tavaly február óta, de eddig egyszer sem érte el még a 20 százalékos ütemet sem. A 2011-es 7,9 és a 2012-es 6,6 százalékos visszaesés után az építõipari termelés a tavalyi év egészében 9,6 százalékkal nõtt.

A tájékoztatás szerint az épületek építésének növekedése elsõsorban az ipari beruházásoknak és továbbra sem a lakásépítésnek köszönhetõ, az egyéb építmények terén pedig a korábbiakhoz hasonlóan a vasút-felújítási munkák, az útépítések és a közmûfejlesztések táplálták a növekedést. A februári kedvezõ idõjárás is hozzájárult az építõipar teljesítményének javulásához - közölte a KSH.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 8,3 százalékkal nõtt a januárihoz képest, amikor 1,1 százalékos volt a havi növekedés. Az épületek építése 15,3 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal magasabb volt a januárihoz viszonyítva.

Az év elsõ két hónapjában a termelés 22,5 százalékkal emelkedett 2013 azonos idõszakához mérten. Jelentésében a KSH emlékeztetett arra, hogy mind januárban, mind februárban az építõipar csak egy átlagos hónap termelésének 60 százalékát állítja elõ.

Az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - februárban 46,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 47,5 százalékkal emelkedett. Az építõipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 12,4 százalékkal nõtt 2013 februárjához képest.

Az idén februárban kötött új szerzõdések volumene 29,8 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos hónapjával összevetve. Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 23,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdések volumene 77,9 százalékkal emelkedett az út- és hídépítésre, vasútfejlesztésre kötött nagy értékû szerzõdések eredményeként.

Az építõipari vállalkozások 2014. február végi szerzõdésállományának volumene 65,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 5,8, az egyéb építményeké 86,0 százalékkal volt nagyobb, mint 2013 februárjában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!