2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tényleg ezt esszük sonka helyett? Így ismerheted fel a gagyitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-19 09:15:17
Már csak pár nap húsvétig, itt az ideje a nagybevásárlásnak. Sokféle hústermék fut sonka néven, ezért érdemes odafigyelni a kiválasztás során.

Húsvéti sonkának sokféle hústerméket nevezhetünk, bár gyakran egyféle sonkával - a kötözöttel - azonosítjuk. Pedig számos eljárással és alapanyagból készülhetnek az ünnepi asztalra kerülõ finomságok. Sertéskarajból, -combból, tarjából, lapockából vagy csülökbõl is készülhet, manapság a pulykaváltozat is igen kelendõ. Lehet csontos, vagy éppen csont nélküli, illetve bõrõs, vagy anélküli. Az árakban is óriási különbségek vannak ehhez mérten: az alapanyag és az érlelés, füstölés idõtartama befolyásolja azokat. Így 800 forinttól felfelé bármilyen sonkát találhatunk, és akár 10-20 ezer forintot is elkölthetünk húsárura.

Ahhoz, hogy jól válasszunk sonkát, elõször is érdemes tisztában lennünk azzal, mit takar egy-egy címke. Mert ha tudjuk, milyen eljárással készült egy sonka, nagyjából utána számolhatunk, az elõállítási költségek benne lehetnek-e az árban. Minél hosszabb idõt vesz igénybe a pácolás, a füstölés, annál drágábbnak kell lennie az adott sonkának. Ha mégis olcsó, ott trükköt szimatolhatunk. Emellett már csak azért is érdemes a címkére figyelni, mert sokszor kiderülhet, hogy a kezünkben tartott sonkának például mindössze 50 százalékos a hústartalma.

Ezek a legismertebb sokatípusok (a Hússzövetség szerint):

Parasztsonka: csontos, bõrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (azaz sóval vagy nátrium-nitráttal bedörzsölik), majd hat fokon hetekig érlelik és hideg füsttel napokon keresztül füstölik. 6 hónapig tartható el. Kilója 2000 forintról indul, de lehet 5500 forint per kilóért is kapni, ami egy 8-9 kilogrammos sonkadarabnál elég húzós árat jelent.

Hagyományosan érlelt nyers sonka: bõrös vagy anélküli, felsál, dió, lapocka, tarja vagy karaj szárazon pácolva, hetekig érlelve és órákig füstölve. Egy hónapig tartható el. Kilója 1700 forint körülrõl indul.

Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclét fecskendeznek a húsba, több napig fedõpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon keresztül füstölik. Egy hónap a szavatossági ideje. 1000 per kiló árérért forint már beszerezhetõ.

Gyorspácolt fõtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclevet fecskendeznek a húsba, ezt egy-két napig érlelik, több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják, és 72 fokon fõzik. Egy hónapig áll el. 800-900 forint per kilótól már lehet kapni.

Ha lehetõségünk van közelebbrõl is megfigyelni a kiszemelt sonkát (azaz nem hentestõl vásároljuk és üvegfalon keresztül szemléljük), nyomkodjuk meg a csomagoláson keresztül. Jó minõségû sonkának nem igazán szabad levet engednie. Ha könnyen össze tudjuk nyomni a kiválasztott terméket, az azt jelenti, túl sok páclével készült, gyorsan érlelt sonka, ha más lenne ráírva, meg ne vegyük. Általában a tovább érlelt, nem gyorspácolt sonkák keményebbek és szárazabbak, mint az olcsóbb, gyorsított eljárással készült társaik.

További jó tanácsok a választáshoz:
olyan gyártótól vásárolj, amit ismersz, és még nem csalódtál a termékeiben.
ne vásárolj olyan terméket, aminek a címkéjén nem szerepel a gyártó neve, a származási hely, telephely.
tartsd szem elõtt, hogy a gyorsérlelt/pácolt sonkáknak biztos, hogy olcsóbbnak kell lenniük, mint a hetekig érlelt sonkának, vagy parasztsonkának.
gondosan ellenõrizd a szavatossági idõt, nézd meg, nincsen-e átütve, módosítva.
alaposan böngészd át az összetevõk listáját, mekkora a hústartalom, milyen húsból készült, hogyan érték el például a füstölt ízt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékozatása szerint a hagyományos módon pácolt és hidegen füstölt termékekben csak nátrium-nitrát (E 251) vagy nátrium-nitrit (E 250) lehet. A nitrát bejut a húsba, és a készítménynek jellegzetes pácolt ízt ad, egyúttal meggátolja a hús elszínezõdését, illetve a baktériumok elszaporodását és a toxintermelést. Jó tudni, hogy a sonkák esetén elõírás van a sótartalomra (max. 7 százalék) és a szalonna vastagságára (2 centiméter). A füstölt-fõtt áruféleségeknél, azaz a gyorspácolt, olcsóbb verzióknál pedig korlátozva van a páclé bevitele is (maximum 25 százalék).

Ha már megvettük a sonkát, és egy nyerset választottunk, azt lassú tûzön kell fõzni, annyi órán át, ahány kilogrammos. Utána hûtõben kell tárolni, ha maradna az ünnepi vacsora után. A fõtt, füstölt sonkakészítményeket szintén hûtõszekrényben kell tartani, és fogyasztás elõtt nem kell megfõzni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!