2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Húsvéti tojásmustraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-19 09:43:57
A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bõséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak. A boltokban kapható esztétikus csomagolású tojásos dobozok nem mindig a legjobb minõségû tojásokat tartalmazzák. Vásárláskor a tojás csomagolásán belül szemrevételezzük a tojások színét, formáját, méretét.

Csak megbízható kereskedõtõl szerezzünk be tojást, mert elõfordulhatnak hamisan jelölt termékek is. A megvásárolt tojást otthonunkban hûvös helyen szükséges tárolni, de tárolás elõtt fertõtleníteni (a baktériumok miatt) erõsen javasolt.
Csak friss tojást vásároljunk, illetve vásárlás után hamar használjuk fel

Felhasználás elõtt ellenõrizzük a tojás frissességét, ehhez legegyszerûbb a víz alá merítéses módszert választani: a friss tojás lemerül a vízbe, ha lebeg a tojás, az azt jelenti, hogy nem friss, ha viszont a víz felszínén marad – ami a beltartalom öregedésével megnövekedett légkamra miatt van – akkor azt a tojást már érdemes kidobni.

Feltörés után is könnyen képet kaphatunk a tojás frissességérõl: az átlátszó fehérje, az egészben maradt sárgája és a jól látható jégzsinór a friss tojás jellemzõi, míg a felhígult, zavaros fehérje és a zöldes-vöröses szétfolyt sárgája baktérium okozta romlást jelez. Feltörés után célszerû a tojást azonnal felhasználni, mert a héjról a tojásba jutó baktériumok (pl. szalmonella baktérium) gyors szaporodásnak indulnak. Feltört tojást tárolni csak rövid ideig és hûtve szabad.
Állatvédelem, tudatos vásárlás a tojások beszerzésekor is fontos

A forgalmazott tojásokon kötelezõ feltüntetni a termelõi kódot. A kódsoron lévõ elsõ szám ad információt a tojást tojó tyúk tartási módjáról. Ha a tojáson lévõ kódsor elsõ száma nulla, az a legkedvezõbbet (úgynevezett biotojást) jelenti, ha ez a szám egyes, az a szabad tartást, ha ez a szám a kettes, az a közepes minõségû mélyalmos tartást, ha ez a szám a hármas, az a legrosszabb (ketreces) tartási módot jelenti. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület véleménye szerint érdemes olyan tojásokat vásárolni, melyek termelésekor a tartott tyúkok jóléte és megfelelõ táplálása, a stresszmentes tartása biztosítva volt. A tyúktartás minõsége adhat a termelt tojás minõségére is biztosítékot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!