2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Kitart a jövedéki adó szabályozása mellett MagyarországForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-19 22:43:39
A magyar kormány nem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt, mert álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar jogszabályhelyek megfelelnek a közösségi jognak, ezért a kormány kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság elõtt is megvédje - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy több korábban indított kötelezettségszegési eljárást is új szakaszba léptet Magyarországgal szemben.

Az európai testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különbözõ adókulcsot az etil-alkoholból készült termékekre, miközben az Európai Unió csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetõvé a minimum adószint meghatározása mellett.

A dohánygyártmányok értékesítésénél az Európai Bizottság sérelmezi azt a rendszert, amely értékesíthetõségi határidõt szab a jövedéki adóemelési idõszakot megelõzõen készletezett termékekre - fejti ki közleményében az NGM.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy magasabb legyen a jövedéki adója a komoly egészségügyi kockázatot jelentõ, finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett kommersz szeszes italoknak. A kommersz szeszes italok kedvezõ kiskereskedelmi ára ugyanis az egészségre károsabb alkoholtartalmú italok fogyasztását növelte, ezért a differenciált adómérték bevezetése az alacsonyabb minõségû italoknál a fokozott egészségügyi kockázatára való tekintettel az egész társadalom érdeke. Az Európai Bizottság ezzel a különbségtétellel nem ért egyet - írja közleményében a szaktárca.

Az NGM szerint a dohánytermékek értékesítésénél vitatott rendelkezéseknek is kiemelt jelentõsége van a jövedéki adózás rendszerében, hiszen a gyártók és forgalmazók adóemelést megelõzõ, túlzó készletezési szokásai jelentõs kárt okoztak a hazai költségvetésnek.

Magyarország kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság elõtt is megvédje - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!