2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Termékdíj: április 20-áig lehet jelentkezniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-20 09:38:08
Április 1-jétõl módosult a környezetvédelmi termékdíj törvény, a csekély mennyiségû csomagolást forgalomba hozó vállalkozás fogalmát a csekély mennyiségû kibocsátó váltotta fel, akik április 20-áig jelentkezhetnek be az adóhatóságnál.

Az új fogalom - a csekély mennyiségû kibocsátó - sokkal szélesebb kört ölel fel, mint a korábbi. A csekély mennyiségû csomagolás fogalma alá az évi 3 ezer kilogramm üveg, 300 kilogramm mûanyag (bevásárló szatyor nélkül), 75 kilogramm bevásárló szatyor, 300 kilogramm többrétegû csomagolás, 500 kilogramm papír-, fa- illetve textil csomagolóanyag, továbbá 300 kilogramm egyéb csomagolószer tartozott.

A felsoroltak a módosítással átkerültek a csekély mennyiségû kibocsátó körébe, s a csoport további termékekkel - évi 30 kilogramm akkumulátorral, 40 kilogramm háztartási kisgéppel és ugyanennyi nagygéppel, valamint barkácsgéppel, 5 kilogramm rádiótelefonnal - egészült ki.

Az éves termékdíjátalány akkumulátornál 2000, csomagolószernél 12 000, kõolajterméknél 4000, elektromos és elektronikai berendezéseknél 10 000, gumiabroncsnál 3000, reklámhordozó papírnál pedig 6000 forint.

A csekély mennyiségû kibocsátók január 31-éig jelentkezhetnek be az adóhatóságnál, kivéve idén, amikor - a módosítás április elsejei hatályba lépése miatt - április 20-a a határidõ. A következõ években nem kell újra bejelentkezni, ha a termékdíjátalány fizetésének a feltételei fennállnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklõdésére közölte: az átalányfizetés lehetõségének kibõvítésével kapcsolatosan április 1-jén hatályba lépett módosítás célja - a Magyary-program keretében megfogalmazott célkitûzéseknek megfelelõen - a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése volt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által végzett számítások szerint mintegy 3000 környezetvédelmi termékdíj-kötelezettséggel érintett adóalany adminisztrációs terhei csökkennek. Az átalányfizetõk ugyanis - a korábbi negyedéves bevallási gyakorisággal szemben - évente egy adóbevallás benyújtására kötelezettek. Egyéb termékdíjas kötelezettségüket ugyanúgy kell teljesíteniük, mint az általános szabályok szerint kötelezetteknek.

Arra a kérdésre, a változások hatással vannak-e a termékdíj-bevételre, az adóhatóság közölte: az átalányfizetés lehetõségének kiterjesztése nem biztosít adókedvezményt a kötelezettek számára, az átalány összege nagyjából annak megfelelõ, mint amit a tényleges kibocsátásuk után a normál díjtétellel fizetnének. A változás ezért a termékdíj bevételt nem érinti, esetleg éves szinten 10-20 millió forint eltérés lehetséges.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!