2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Állandó holdbázist akarnak az oroszokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-20 10:28:51
Oroszország ismét egy állandó holdbázis építését tervezi, "örökre" ott maradnának.

Évtizedekkel ezelõtt már felmerült egy állandó holdbázis kiépítése égi kísérõnkön, most azonban az orosz miniszterelnök-helyettes jelentette ki, hogy komoly terveik vannak ezzel kapcsolatban. A lépést nem tekintik az ûrverseny közbensõ állomásának, ezt attól teljesen különálló módon valósítanák meg, ám állandó jelenlétük az égitest kisajátítását is jelentheti.

Az elképzelés szerint a Luna-25 jelentené a menetrend legelsõ, nyitó szakaszát, amely 2016-ban startolna el, hogy a Hold Déli-sarkjához közel landoljon és közelebbrõl is szemügyre vegye a környéket. Két évre rá egy újabb egységet indítanának útnak, amely kísérõnk körül keringene, megfigyelve azt és folytatva a feltérképezést, 2019-ben pedig egy második leszállóegység követné õket, amely a sarkvidéken fúrná meg a talajt, elsõsorban vízjég után kutatva. 2040-re már elkészülne az állandó holdbázis, amely hosszútávon oldaná meg az állandó utaztatás és a további kísérletek folytatásának problematikáját, ehhez a helyben talált vízzel és ásványi anyagokkal járulnának hozzá.

Az orosz politikus - aki egyben az ország védelmi és ûrprogramját is felügyeli - úgy véli, hogy a projektnek nincs jól körülhatárolható végpontja, õk "örökre" ott maradnának a Holdon, annál is inkább, mert itt van reális lehetõség a helyben történõ bányászatra és nyersanyag-kinyerésre. Ezen anyagokat késõbbi küldetésekhez használnák fel, akár a Mars-expedíciók támogatására, annak pedig eleve nem sok értelme lenne, hogy 10-20 kilövés és ide-oda utaztatás után végleg lemondjanak a Hold további kutatásáról.

Nagy kérdés, hogy az országnak mennyiben lesz elegendõ pénze és egyéb erõforrása a grandiózus terv megvalósításához, különös tekintettel arra, hogy az orosz gazdaság még mindig nagyban épít a kõolaj- és földgázexportra, itt pedig egy esetleges komoly árcsökkenés olyan óriási gondokat idézne elõ, amely gyorsan visszalökné õket a kilencvenes évekbõl ismert káoszba. Ukrajna felszeletelése ugyan - a szakértõk és maga az orosz vezetés szerint - nem áll érdekükben, de elõfordulhat, hogy a helyi konfliktusok további kalamajkát eredményeznek, amely a gazdasági kapcsolatokra is negatívan hat majd, még akkor is, ha eközben a nyersanyagexport terén is egyre inkább Kína felé fordulnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!