2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Növekedhet a haltermelés MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-22 16:13:40
Címkék: Bihari hírek
Az idén 2-3 százalékkal emelkedhet a haltermelés Magyarországon, ami a múlt évben 23 000 tonnát tett ki - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten az MTI-nek egy szakmai háttérbeszélgetésen.

A vezérigazgató hozzátette: a haltermelés növekedésének feltétele, hogy az idõjárás kedvezõ legyen, és a takarmányárak se emelkedjenek jelentõs mértékben. A termelõk rendelkezésére áll a termelés növeléséhez szükséges jó minõségû kétnyaras halállomány.

Tájékoztatott arról is: az elmúlt uniós költségvetési idõszakban - 2007-2013 között - a Halászati Operatív Programból (HOP) rendelkezésre álló 13 milliárd forintot maradéktalanul felhasználta az ágazat a magyar halgazdaság megújítására.

Az operatív program utolsó forráselemére, az innovációs és a marketing területre most írták ki a pályázatokat, amelyek forrásösszege mintegy 1,5 milliárd forint - mondta. A halászat fejlesztésére rendelkezésre álló forrás a mostani költségvetési idõszakban - 2014-2020 között - 5 százalékkal emelkedik, tette hozzá a vezérigazgató.

Lévai Ferenc megjegyezte: Magyarországon húsvétkor is jellemzõ a halfogyasztás növekedése, az átlagos heti halvásárlás az ünnepet megelõzõ két hétben általában megduplázódik. Magyarországon az emberek átlagosan évente három-négy kilogramm halat fogyasztanak, de vannak olyan térségek, ahol akár a 30 kilogramm is elfogy, mint például Baja környéke.
Magyarország ugyanakkor a halfogyasztásban még jelentõsen elmarad az unió átlagától, az EU-ban az átlag 20-22 kilogramm, de ebbõl csak 10-15 százalék édesvízi, míg Magyarországon 50 százalék feletti az édesvízi hal aránya a fogyasztásban.

Annak érdekében, hogy a halgazdaságok mûködését az emberek és a tágabb szakma is minél jobban megismerhesse, az ágazat képviselteti magát a jövõ héten - április 25-27. között - megrendezendõ Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok nemzetközi szakkiállításon - mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!