2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Változik a törvény: az ilyen szerzõdés már bûncselekmény jövõ héttõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-22 18:15:48
Címkék: Bihari hírek, jog
Május 2-tõl kerül be a Büntetõ törvénykönyvbe (Btk.) a "Mezõ- és erdõgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése", mint önálló bûncselekmény - a Btk. kiegészítését a zsebszerzõdéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

A törvény - a Btk. módosítását leszámítva - már március közepén hatályba lépett. A lényege az, hogy a termõföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló szerzõdések semmisek. A semmisséget a törvény hatálybalépését megelõzõen - tehát március közepe elõtt - létrejött szerzõdésekre is alkalmazni kell. Egy engedményt ad a törvény: a hatálybalépést követõ 30 napon belül rendezhetõ a jogellenes szerzõdés, vagyis egy hónap alatt kellett jogszerûvé tenni azt.

A Btk.-hoz kiegészítésként hozzáfûzött, Mezõ- és erdõgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése címû tényállás szerint, aki mezõ- és erdõgazdasági hasznosítású föld tulajdonjogának megszerzése, vagy arra vonatkozó haszonélvezeti jog vagy használat jogának alapítása céljából - az ezekre vonatkozó jogszabályi tilalom vagy korlátozás kijátszásával - semmis szerzõdést köt, bûntett miatt egy évtõl öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

Aki pedig a jogszabályi tilalom vagy korlátozás kijátszásával, az általa kötött semmis szerzõdés leplezésére létrehozott megállapodás alapján mezõ- és erdõgazdasági hasznosítású földet használ - ha súlyosabb bûncselekmény nem valósult meg - három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

Egytõl öt évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ az az ügyvéd, jogtanácsos vagy közjegyzõ is, aki a tiltott szerzõdés megkötésében közremûködik.

Korlátlanul enyhíthetõ a büntetése annak, aki a bûncselekményt - mielõtt az a hatóság tudomására jutott volna - a hatóságnak bejelenti és az elkövetés körülményeit feltárja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!