2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Érdemes kiváltani: akár 170 ezret is spórolhatnak a hitelesekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-22 19:38:45
Szakértõk szerint 400 milliárd forintnyi olyan hitel van az embereknél, amelyeket érdemes új, forinthitellel kiváltani. Jelenleg rendkívül alacsonyak a kamatok és akár öt éves, fix kamatozást is választhatnak az ügyfelek. Egy 10 milliós hitel esetében így évente akár 170 ezer forintot is meg lehet spórolni.

2005-ben csaknem 5 millió forintnyi, svájci frank alapú hitelt vett fel a Híradóban bemutatott salgótarjáni Andó család. Azért választották ezt a konstrukciót, mert a bankban ezt ajánlották nekik. Akkor azt gondolták, hogy megvalósult az álmuk, ugyanis egy 60 négyzetméteres panel lakásból 90 négyzetméteres családi házba költöztek. Azóta viszont majdnem a kétszeresére növekedett a törlesztõ részletük, ami nagyon megterheli a családi kasszát. „Úgy gondoltuk a szerzõdéskötéskor, hogy a kezdõrészlet összegét vállalni tudjuk a teljes futamidõ alatt, ez 42 ezer forintos összeg volt, mind a kettõnknek van munkahelye, és volt is, tehát biztosan biztosak voltunk abban, hogy ezt tudjuk teljesíteni, ám az elmúlt évek alatt hát kétségbeejtõ volt, ahogy megemelkedett ennek a törlesztõ részletnek az összege – nyilatkozta Tóth Mariann.

2004 és 2008 között vették fel a legtöbb deviza, fõleg svájci frank alapú hitelt. A törlesztõ részletek azóta azért növekedtek majdnem a duplájára, mert több mint 50 százalékkal nõtt az árfolyam és az akkor alacsony kamatok mára 25 százalékkal lettek magasabbak.

Ezzel szemben a forint alapú hitelek kamatai fõleg az alacsony infláció miatt az elmúlt években kevesebb, mint a felére csökkentek, ezért a régi hiteleket érdemes új hitellel kiváltani. Ráadásul ezeknél nincs árfolyamkockázat és a kamatot is lehet hosszabb idõre rögzíteni. 3 havi, egy éves, 3 éves, vagy 5 éves kamatperiódust lehet választani. Ez azt jelenti, hogy például egy 5 éves kamatperiódus választása esetén a törlesztõ részlet öt éven keresztül nem változik – közölte Rajna Gábor, a K&H Bank marketing igazgatóságának vezetõje.

A hitelkiváltással évente több tízezer forintot lehet spórolni. Például egy 2004-ben 20 évre felvett, 10 milliós svájci frank alapú hitel törlesztõ részlete kezdetben 72 ezer forint volt, ami mára 126 ezerre nõtt. Ha ezt új, forint alapú hitellel váltja ki az adós, akkor havonta 14 ezer forinttal kevesebbet, vagyis 112 ezer forintot kell fizetnie. Így évente majdnem 170 ezer forintot lehet megtakarítani, ami a hátralévõ, 10 éves futamidõ alatt 1 700 000 forintot jelent.

Körülbelül ugyanilyen mértékû megtakarítás érhetõ el a régi, 10-12 százalékos, magas kamatok mellett felvett forinthiteleknél is, vagyis azokat is érdemes kiváltani.

Felmérések szerint 400 milliárd forintnyi olyan hitel lehet az embereknél, amelyeket érdemes újra cserélni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!