2024. április 24. Szerda, György.
 
Elõször érkezhet olaj az Északi-sark közelébõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 06:21:11
Megrakodták az elsõ olajszállító hajót az arktiszi Pecsora-öbölben mûködõ Prirazlomnaja nevû orosz kõolajfúró toronynál - jelentették be Moszkvában.

A Prirazlomnaja orosz fúrótorony a világon az elsõ olyan berendezés, amely az Arktisz tengeri talapzatából hozza felszínre a kõolajat a Barents-tengerhez kapcsolódó Pecsora-öbölben. Az orosz szárazföldtõl 60 kilométerre lévõ fúrótornyot a területen 1989-tõl feltárt mintegy 72 millió tonna kõolaj felszínre hozatalára építették fel - közölte a Gazprom.

Az orosz állami energetikai cégóriás adatai szerint 2020-ra elérik az évi 6 millió tonnás kitermelést. A kõolajbányászatot az arktiszi tengeri talapzatból tavaly decemberben kezdték el. Az idén legalább 300 ezer tonna kõolajat terveznek innen kinyerni.

Az eseményre a helyszínre utazott Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, és a feltöltésre Vlagyimir Putyin orosz államfõ adta ki az utasítást videokapcsolaton keresztül. Az elnök azt hangsúlyozta, hogy a Prirazlomnaja termelésének köszönhetõen Oroszország megerõsítheti jelenlétét a világ energiapiacain, valamint erõsítheti gazdaságát és energiaiparát.

A tanker elindításának szimbolikus jelentõsége is van, mivel tavaly szeptemberben ennél az orosz fúrótoronynál tartottak a Greenpeace nemzetközi környezetvédõ szervezet aktivistái tiltakozó akciót, hogy felhívják a figyelmet az arktiszi kõolaj-kitermelés veszélyeire.

Az orosz hatóságok lefogták a környezetvédõket, hetekig Murmanszkban õrizetben tartották õket, és elõbb kalózkodással, majd garázdasággal vádolták meg az aktivistákat. Csak tavaly december végén, az elnöki amnesztia keretében szüntették meg ellenük a büntetõ eljárást. Elõtte egyenként 2 millió rubel (14 millió forintnyi) óvadék fejében engedték õket szabadon. Az õket szállító, holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise jégtörõt azonban az orosz hatóságok a hamburgi tengerjogi bíróság tavalyi döntés ellenére sem szolgáltatták vissza a Greenpeace-nek. Szabadlábon az elsõ Greenpeace-aktivisták

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!