2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Isten veled száz wattos körteForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-28 14:50:44
Isten veled száz wattos körte

Keddtõl nem lehet kapni 100 W-os izzót

 

Szeptember elsejétõl eltûnnek az uniós országok üzleteinek polcairól a régi típusú száz wattos villanykörték, hogy helyet adjanak az új, energiatakarékos változatnak.


Egy tavaly év végi uniós megállapodás értelmében ez év szeptembertõl folyamatosan leépül a hagyományos izzók kereskedelme: szeptemberétõl lekerülnek a boltok polcairól a 100W-os, jövõ szeptembertõl a 75W-os, majd 2012 szeptemberérõl az összes hagyományos izzó.

Helyettük a piacon már régóta kapható úgynevezett kompakt fénycsöveket lehet csak kapni. E berendezések hagyományos körték által használt energia mintegy 20%-ával képesek ugyanakkora fényerõre, így tetemes mennyiségû energiát lehet velük megspórolni, háztartásonként évente akár több tízezer forintot is.

Igaz, az új izzóknak több hátrányuk is van. Sokkal drágábbak, ezért megvásárlásuk mintegy "befektetés", ami visszahozza az árát (900-1000 Ft-tól már találhatóak megfelelõ minõségû fénycsövek) - számol be az eloszto.hu.

A gyártása környezetszennyezõ, hiszen egy izzó 1-5 milligramm higanyt tartalmaz és az elõállítása is sokkal szennyezõbb mint a hagyományos izzóé (ugyanis sokkal bonyolultabb a felépítése). Sokkal sérülékenyebbek, könnyen meg lehet roppantani õket akár becsavarás közben is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!