2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
150 milliárd forintból korszerûsítik az autóbuszparkotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 06:41:45
Az elöregedett autóbuszpark korszerûsítésére 150 milliárd forintnyi megemelt keret áll rendelkezésre, amelybõl a következõ években évi 400-500 új busz beszerzésére nyílik lehetõség - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára Zsámbékon egy szakmai konferencián.

Völner Pál szerint a buszpark megújítása azért is indokolt, mert a közösségi közlekedés nagyobb hányada a közutakon zajlik, a vasút csupán a települések 26 százalékát érinti.

Hozzátette: az elmúlt idõszakban az autóbuszt rekonstrukciós programjának végrehajtására elsõsorban a fõváros és az agglomeráció autóbuszparkjának cseréjén volt a hangsúly, ennek során 300 új, az utasok kényelmét magas fokon szolgáló kocsi áll üzembe, közülük 150 már közlekedik is - tette hozzá.

A tárca törekvése, hogy a magyar közlekedés versenyképességét fokozza, ennek érdekében az EU elõírásainak is megfelelõen környezet kímélõ, az üzemanyag felhasználásban takarékos autók váltsák fel az elavultakat - utalt rá az államtitkár. Az új kocsik beszerzésére közbeszerzési pályázatokat írnak ki, ezekben a hazai gyártók is jó eséllyel indulhatnak.

Völner Pál elmondta, a következõ években megvalósítandó stratégia a vasúti és az autóbusz közlekedés közötti egészséges egyensúly arányának megteremtését célozza meg. Kiemelt figyelmet fordít a tarifarendszer kiépítésére és a közösségi közlekedés vonzóbbá tételére, például a csatlakozásoknál a vonat-busz menetrend összehangolására, amivel az utasok idõt takaríthatnak meg.

Az Országos Személyszállítási Konferencia szakmai programja a BUSEXPO kiállítással egészül ki, amelyen a helyközi személyszállításra, turisták utaztatására kifejlesztett legmodernebb autóbuszok mutatkoznak be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!