2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Közúton szedi be a pénzt a NAVForrás: globalpiac.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-24 07:37:23
Címkék: Bihari hírek
Kamionokat, kocsikat, árukészletet, de sütõipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak adótartozóktól a közúti és más helyszíni ellenõrzéseken a pénzügyõrök az elmúlt két hónap alatt - írja a Magyar Nemzet. Az év eleje óta élõ lehetõséggel a hatóság emberei eddig negyedmilliárd forintnyi köztartozás behajtásáról gondoskodtak.

Új módszert vethet be az adótartozások beszedéséért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az esztendõ eleje óta a helyszíni, közúti ellenõrzést végzõ pénzügyõrök lefoglalhatják a megállított teherautó szállítmányát, a közadósságot felhalmozó személy kocsiját vagy a helyszíni vizsgálat alá vont gazdasági szereplõ raktárkészletét, üzlethelyiségének berendezéseit. – Az elmúlt két hónapban nagyjából háromszáz alkalommal éltek a lehetõséggel a pénzügyõrök – mondta a lap érdeklõdésére a szervezet jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivõje. Suller Attila közölte azt is, az esetek megközelítõleg kétharmadában az adótartozást a helyszínen kifizették az érintettek, vagy más módon, például banki átutalással haladéktalanul gondoskodtak a hiányzó összegek – szám szerint nagyjából hatvanmillió forint – lerovásáról. A többi ügyben a NAV emberei lefoglalták az árut, a tételek együttes értéke – a hiányzó adó nagyságához igazodóan – meghaladta a kétszázmillió forintot.


A gyakorlatot egy példával szemléltetve Suller Attila azzal kezdte: a pénzügyõrök megállítanak a közúton egy kamiont. A hatósági emberek ilyenkor számos tényezõt tekintenek át, például azt, hogy a sofõr megfelelõ szüneteket tartott-e vezetés közben, a magyar teherautós be van-e jelentve, s nem található-e a jármûben tiltott anyag, például kábítószer. – A pénzügyõrök az ellenõrzéskor elõzetesen megvizsgálják azt is, hogy a fuvarozóvállalkozásnak, illetve a megrendelõnek van-e köztartozása – mondta a szóvivõ. – Tartozás esetén telefonon egyeztetnek a központi ügyelettel. Itt a végrehajtással foglalkozó munkatársak – akár az esti vagy a hajnali órákban is – átnézik a szükséges nyilvántartásokat, hogy az adósság nagyságát pontosítsák, és ellenõrizzék, hogy az ingóságok lefoglalása foganatosítható-e. Ha köztartozásra derül fény, a pénzügyõrök – az út mentén – azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzõkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetésérõl. A jármû vezetõje akár helyben leróhatja a summát, miként arra is van mód, hogy a cég tulajdonosai, irányítói gondoskodjanak a pénzek befizetésérõl. Ha a tartozást nem rendezik, a központban ülõ adóhivatalnokok rögzítik a nyilvántartásban az áru lefoglalásának tényét.

A köztartozás befizetésének hiányában az adóvégrehajtók – a fuvaros megérkezésekor – a megrendelõ telephelyérõl a készletet lefoglalják, vagyis az érintett nem teheti pénzzé és nem rendelkezhet vele szabadon. Ha az adósságot így sem egyenlítik ki, az árut a hivatal értékesíti. – Hasonló a helyzet, ha magának a fuvarozócégnek van végrehajtható köztartozása, akkor – lényegében azonos ügyintézéssel – a kamiont foglalja le a NAV – mondta Suller Attila, megjegyezve: ha a fuvarozó hat hónapon belül nem rendezi tartozását, a jármûvet kivonhatják a forgalomból, s ezután eladják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!