2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ipsos: a belpolitika számít az uniós választásonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 17:48:48
Címkék: Bihari hírek, ipsos
Az emberek többsége az EP-választáson belpolitikai szempontokat vesz figyelembe, ez a magyar szavazókra különösen jellemzõ - derül ki az Ipsos tizenkét uniós tagállamban végzett felmérésének eredményébõl.

A megkérdezett 9300 ember 42 százaléka arra a pártra fog voksolni, amelytõl a legtöbb pozitív választ remélheti országa számára. További 11 százaléknyian olyan pártra szavaznak, amellyel leginkább kifejezik kritikájukat a hazájukban zajló folyamatokkal, kormányzati teljesítménnyel kapcsolatban. Az uniós polgárok mindössze 13 százaléka figyel a pártok európai programjára.

Magyarországon ennél markánsabb eredményeket mértek: a választók 55 százaléka oda szavaz, amely párttól az ország fellendülését várhatja, 15 százalékukat pedig az aktuális hatalom elutasítása befolyásolja. A megkérdezettek mindössze 5 százaléka utalt arra, hogy a pártok Európai Unióhoz való viszonya alapján mérlegel.

A magyarok mellett a britek körében gyakoriak a belsõ viszonyokra alapozó megfontolások, és leginkább a németek és a svédek döntenek majd az EU-ra figyelve. A felmérés szerint a részt vevõ országok polgárainak 35 százaléka nem foglalkozik az EP-választással. A legérdektelenebbek a csehek, náluk ez az arányszám 52 százalékos, míg Magyarországon 26 százalékos.

Az is kiderült, hogy az európai polgárok - a magyarok is - Németország gazdasági erejét, befolyását tartják a legnagyobbnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!