2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Változás júliustól: így módosul a hivatali ügyintézésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 19:04:14
Az Országgyûlés tavaly májusban fogadta el azt a törvényt, amely szerint idén júliustól már elektronikusan vezetik az anyakönyveket.

Egyszerûbb és gyorsabb lesz az ügyintézés az anyakönyvi kivonatok kérésénél júliustól. A jelenlegi négyféle anyakönyvet egyetlen, személyhez kötött elektronikus nyilvántartás váltja majd fel.

A zuglói polgármesteri hivatalban például több ezer anyakönyvet õriznek. Van köztük születési, halotti, házassági és bejegyzett élettársi anyakönyv is. Akinek most szüksége van egy másolatra, annak ott kell kikérnie a dokumentumot, ahol eredetileg bejegyezték.

Az Országgyûlés tavaly májusban fogadta el azt a törvényt, amely szerint idén júliustól már elektronikusan vezetik az anyakönyveket, így július elsejétõl minden gyermek születését, illetve minden friss házasság megkötését már az új rendszerbe rögzítik. Ezek a kivonatok bárhonnan hozzáférhetõek lesznek.

Ha valakinek hiteles másolatra volt szüksége az anyakönyvérõl, eddig el kellett mennie ahhoz az anyakönyvvezetõhõz ahol anyakönyvezték - mondta a Híradónak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke. Vetési Iván hozzátette: ez a lehetõség bõvül most azzal, hogy bármelyik anyakönyvvezetõhöz el lehet menni, hiszen a nyilvántartáshoz bármelyik anyakönyvvezetõ hozzá tud férni.

Az elektronikus rendszer kialakítása több mint 900 millió forintba kerül, amelynek költségeit teljes egészében az Európai Unió fizeti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!