2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Középpontban a nehezen felismerhetõ immunbetegségekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-25 09:54:09
Minél hamarabb azonosítják az immunhiány betegségeket, annál korábban kezdõdhet el a gyógyításuk. Ez a betegség világhetének fõ üzenete.

Az immunhiány betegségek különösen nehezen azonosíthatóak. Az amerikai kamasz fiú, Jeffrey Modell 15 éves korában veszítette életét ebben a betegségben, azóta szülei jótékonysági tevékenységének köszönhetõen világszerte mûködnek az immunhiányos betegségek felismerését és gyógyítását szolgáló központok, köztük 2004 óta a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén is. Az intézet rendszeresen fogad kivizsgálásra betegeket más országokból is.

Minden ötszázadik ember szenved immunhiány betegségben, ez azt jelenti, hogy náluk teljesen vagy részben hiányoznak a szervezet védekezõképességért felelõs fehérjék, így õk hamarabb kapnak el fertõzéseket, gyulladásokat. Az ilyen betegeket úgynevezett immunglobulin pótlással kezelik. Az immunhiány betegségek április 22-27. között zajló világhétén 75 Jeffrey Modell centrumban – köztük Debrecenben – szerveznek programokat.

A Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén április 26-án 10.30-tól tart betegtalálkozót, ahol orvosok mutatják be az immunhiányos betegségeket és terápiájukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!