2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A Külügyminisztérium nem javasolja a romáknak a kivándorlástForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-31 11:00:19
Az elmúlt 20 évben mindössze egyetlen esetben kaptak itthonról kivándorolt romák menekültstátuszt Nyugat-Európában, így a külügyi tárca most sem ajánlja számukra az elindulást.

Az elmúlt 20 évben mindössze egyetlen esetben kaptak itthonról kivándorolt romák menekültstátuszt Nyugat-Európában, így a külügyi tárca most sem ajánlja számukra az elindulást - mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli fõosztályának vezetõje a rendõri vezetõk és roma szervezetek képviselõinek szombati egyeztetésén Budapesten.

 

Az országos rendõrfõkapitány óva intette a romákat az önbíráskodástól, egyben jelezte, hogy többen elõzetes letartóztatásba kerültek azok közül, akik az utóbbi hetekben sötét színû terepjárókat szorítottak le az útról az ország keleti részében. A Magyarországról kivándorolni szándékozók általában Nyugat-Európa és Kanada felé veszik az irányt, ám az elmúlt 20 évben mindössze egy alkalommal - a zámolyi romák esetében - adott a fogadó ország menekültstátuszt - mondta szombaton a Külügyminisztérium konzuli fõosztályának vezetõje.

 

Berta Krisztina hozzátette: a kanadai vízumkötelezettség tavaly márciusi eltörlése óta 1300 menedékkérelem érkezett az észak-amerikai ország hatóságaihoz, ám eddig mindet visszautasították.

A külügyi tárca munkatársának beszámolója szerint a menekültstátuszt kérõk "feltételezhetõen, zömében roma származású magyar állampolgárok" voltak. Berta Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy a kivándorlást választó családok minden vagyonukat az utazásra fordítják, miközben nincs esélyük arra, hogy a célországban maradhassanak.

 

A kiutaztatásból általában a szervezõk húznak hasznot - tette hozzá. A kanadai hatóságok a növekvõ kivándorlási hullám miatt akár a vízumkötelezettség visszaállítása mellett is dönthetnek, ahogyan ez néhány hete Mexikó és Csehország esetében is történt.

 

A kanadai törvényhozás várhatóan szigorítani fogja a letelepedési szabályokat, amely felgyorsíthatja a kérelmek elbírálását - mondta még Berta Krisztina.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!