2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Akácsirató erdész-szemmelForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-25 11:03:12
A magyarországi magánerdõk közel hetven százaléka akác; mi lesz a sorsuk?

Az Európai Parlament megszavazta azt a javaslatot, mely szerint kitiltják vagy visszaszorítják az Unióból a nem õshonos állat- és növényfajokat. Az 53 éve erdészként dolgozó Áncsán György a Naplónak úgy fogalmazott, hogy ha az akác is a tiltólistára kerül, akkor szörnyû dolgok történhetnek a természetben.
Felbecsülhetetlen

– A magyarországi erdõterület 25 százaléka akácos, ami nagyjából 450 ezer hektárt jelent. Próbáltuk kiszámolni a kollégákkal ennek a nemzeti vagyonnak az értékét, és bizony ezermilliárdos összegig jutottunk – mondta Áncsán György, aki szerint az a lényeg, hogy minden a fafaj a számára legkedvezõbb közegbe kerüljön. Az akác esetében ez nyilván nem az Alpokalja, sokkal inkább az alföld, ahol annak idején a lazább talajok megkötésére használták. Hozzátette, hogy ha ki kellene vágni az összes akácerdõt, az több szempontból is katasztrofális következményekkel járna.

Elõször is, a hazai 800 ezer hektár magánerdõ 70 százaléka akác, tehát ezeknek a tulajdonosai mind tönkremennének. Nem beszélve azokról a kispénzû emberekrõl, akik tüzifának veszik az akácot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!