2019. március 23. Szombat, Emőke.
 
EP-választás – Csaknem 92 millió forint bírságot szabott ki az NVB a vissza nem vitt ajánlóívek miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-26 12:12:57
Csaknem 92 millió forint bírságot szabott ki a határidõig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a Nemzeti Választási Bizottság. A testület pénteki ülésén 16 ügyben hozott határozatot, a szervezeteknek ívenként több mint 50 ezer forint bírságot kell befizetnie a Nemzeti Választási Iroda számlájára.

A legtöbbet, 38 millió forintot, az Összefogás Pártnak kell fizetnie 750 ajánlóív vissza nem vitele, illetve határidõn túli visszavitele miatt, míg a legkevesebbet, mintegy 50 ezer forintot a Jobbiknak és a Magyarországi Cigányok Fórumának egy-egy le nem adott ív miatt.

A Zöldek Pártja 58, a Demokratikus Koalíció 4, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal párt 2, az Új Dimenzió Párt 402, a Seres Mária Szövetségesei párt 339, az Új Magyarország Párt 202, az Együtt-PM 16, a Modern Magyarországért Mozgalom Párt 8, a Fidesz-KDNP 7, az Összefogás Magyarországért Párt 4, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 4, az LMP 3, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt 2 ajánlóívet nem adott le a kedd délután 16 órai határidõig.

Az NVB elsõfokú határozatával szemben az érintettek a Kúriához fordulhatnak jogorvoslatért.

Az EP-választáson listát állító pártok közül egyedül a Magyar Szocialista Párt tudott elszámolni az összes átvett ajánlóívvel.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a pártok az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; az NVB-nek egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyûjtõ ív után több mint 50 ezer forintos bírságot kell kiszabnia, azokat akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak az elõírt határidõ után vitték vissza.

A jogerõs határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

Az országgyûlési választás során összegyûjtött ajánlóívek vissza nem vitele miatt a választási bizottságok több mint 1,8 milliárd forint bírság megfizetésére kötelezték az érintetteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!