2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az anyatej csökkenti a krónikus gyulladások kockázatátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-27 10:27:22
Egy amerikai vizsgálat szerint az anyatejes táplálás idõtartama összefügg a fiatal felnõttkori krónikus gyulladások kockázatával, amely a szív- és érrendszeri, illetve emésztõszervi betegségek késõbbi kialakulásának esélyére utal.

Ha az immunrendszerben zavar keletkezik, akkor túlmûködhet, és egészséges szervek ellen fordulhat, ez pedig krónikus gyulladáshoz vezet. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a krónikus gyulladás fokozza a szívbetegségek, az agyvérzés és a 2-es típusú cukorbaj kockázatát.

A Proceedings-B tudományos lapban közzétett friss kutatás számottevõ összefüggést fedezett fel az anyatejes táplálás idõtartama és a gyulladások egyik kulcsfontosságú jelzõanyaga, a CRP-fehérje fiatal felnõttek vérében mért szintje között. A Northwestern Egyetem és más amerikai egyetemek kutatói csaknem hétezer, 24-32 éves résztvevõ vérmintáját elemezték, 44,8 százalékukat táplálták csecsemõkorukban anyatejjel.

A nem anyatejen nevelt résztvevõkével összevetve a hajdan szoptatott csecsemõk felnõttkori CRP-fehérje koncentrációja 20,1 százalékkal, 26,7 százalékkal, 29,6 százalékkal, illetve 29,8 százalékkal volt alacsonyabb aszerint, hogy születésüktõl legfeljebb három hónapig, három-hat hónapig, hat-tizenkét hónapig vagy ennél hosszabb ideig éltek anyatejen.

A tanulmány szerzõi ebbõl arra következtettek, hogy a rövidebb ideig tartó anyatejes táplálás magasabb CRP-szinttel jár a fiatal felnõttkor idején, ami összefügg a szív- és érrendszeri, valamint az emésztõszervi betegségek magasabb kockázatával.

Tudományos kutatások a szoptatás számos, a gyermek egészségét védõ hatását tárták fel. Az Egészségügyi Világszervezet az élet elsõ hat hónapjában az anyatej kizárólagosságát ajánlja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!