2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Antarktiszi gleccserrõl levált jéghegyet követnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-27 10:41:13
Nem csupán a mérete, hanem különös származási helye miatt is érdekli a kutatókat a fiatal jégóriás.

Szakemberek egy antarktiszi gleccserrõl levált hatalmas jéghegynek - a jelenleg létezõk egyik legnagyobbikának - mozgását követik nyomon. Az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) gleccserkutatójaként dolgozó Kelly Brunt szerint a jéghegy nagyjából 660 négyzetkilométer kiterjedésû és vastagsága az 500 métert is eléri. A B31 jelzésû jégóriás tavaly novemberben vált le az Antarktisz nyugati térségének gigantikus gleccserérõl, a Pine Island-jégfolyamról és jelenleg a nyílt óceán felé tart.

A jéghegy méretébõl adódóan abszolút indokolt, hogy nyomon kövessük - mondta Brunt egy telefonos interjúban, hozzátéve, hogy az amerikai kormány felügyelete alatt mûködõ szervezetek, köztük a Nemzeti Jégközpont, bármikor ellenõrizni tudnak több tucatnyi jéghegyet. Mint megjegyezte, a jégóriás jelenlegi tartózkodási helyén nincs nagy hajóforgalom. Nem különösképpen aggódunk a hajózási útvonalak miatt. Tudjuk, hogy hol vannak a legnagyobb jéghegyek - húzta alá a szakember.

A kutatókat nem csupán a mérete, hanem különös származási helye miatt érdekli ennyire a fiatal jégóriás. A jéghegy leválását eredményezõ gleccserrepedést 2011-ben észlelték elõször a szakemberek - mondta Brunt, a NASA Maryland állambeli Goddard ûrrepülési központjának és a Morgan State University-nek a munkatársa.

A Pine Island-gleccser már két évtizede a kutatók kiemelt figyelmét élvezi, mert a jégrengeteg gyorsan vékonyodik és olvad, így jelentõs szerepe lehet az óceáni vízszint emelkedésében. A szakemberek szerint a jéghegy keresztülúszott a Pine Island-öblön, és valószínûleg hamarosan magukkal ragadják a Déli-óceán sebes áramlatai.

Megvizsgáljuk a helyi óceáni áramlatokat, hogy megpróbáljunk pontos magyarázatot találni a jéghegy mozgására - húzta alá egy közleményben Grant Bigg jéghegykutató, az angliai Sheffieldi Egyetem munkatársa. Voltak ugyanis olyan periódusok, amikor a jéghegy szinte teljesen mozdulatlan volt, miközben idõrõl-idõre gyorsan mozgott. Korábban néhány alkalommal elõfordulhatott, hogy részben megfeneklett, beleütközve a tengerfenékbe, miközben 'visszapattant' az öböl egyik oldaláról a másikra - tette hozzá a szakember. Teljesen levált egy jéghegy az antarktiszi Pine Island-gleccserrõl

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!