2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
EP 2014 – Este fél 7-kor is közölne részvételi adatokat az NVIForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-29 06:44:45
Rendeletmódosítást kezdeményez a Nemzeti Választási Iroda (NVI) annak érdekében, hogy a május 25-ei európai parlamenti (EP-) választáson a részvételi adatokról fél órával a szavazókörök zárása elõtt is közölhessenek adatot – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy hétfõi háttérbeszélgetésen.

Az EP-választáson az NVI eredetileg hat alkalommal (7, 9, 11, 13, 15 és 17.30 órakor) közölt volna részvételi adatokat. Most azonban kezdeményezik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM), hogy egy további alkalommal, fél órával a szavazókörök este 7 órai zárása elõtt is közölhessenek részvételi adatokat.

Ennek az az oka, hogy az Európai Unió elõírása szerint addig nem lehet elõzetes tájékoztató adatokat közölni a választás eredményérõl, amíg az unió valamennyi tagállamának valamennyi szavazókörében be nem fejezõdik a voksolás. Olaszországban vasárnap este 11 óráig lehet szavazni, így gyakorlatilag este 11 óráig nem lehet semmilyen tájékoztató adatot közölni a választásról.

A magyarországi rendszerben az utolsó, 17.30-as napközbeni jelentés után már nem szoktak részvételi adatokat közölni, a részvételi számokról a választás szavazóköri eredményeinek összesítése után lehetett képet kapni. Az NVI megítélése szerint azonban túl sok idõ telne el a 17.30-as részvételi adatok és az este 11 órai – majdnem százszázalékos feldolgozottságú – adatok között, ezért kezdeményezik a vonatkozó KIM-rendelet módosítását.

Az NVI tehát azt indítványozza, hogy a részvételrõl 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30-kor közölhessen adatokat.

Öt évvel ezelõtt, 2009-ben ugyancsak délután 5-kor, és fél órával a szavazás vége elõtt közölt részvételi adatokat az NVI jogelõdje, az Országos Választási Iroda.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!