2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ezzel van esély a lopott autók megtalálásáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-30 08:07:08
Tökéletes védelem nem létezik, minden csak idõ kérdése. Nincsenek biztonságos autómárkák, a tolvajok a luxusjármûvektõl a legolcsóbb kategóriáig mindent visznek, ha kell, alkatrésznek.

Az autók feltöréséhez esetenként elég egy cigarettásdobozt szem elõtt hagyni, bár a zsákmány leggyakrabban valamilyen mûszaki berendezés, mobiltelefon, ékszer vagy pénztárca - hangzott el a Kossuth Rádióban.

Az Autóvéd Kft. ügyvezetõje a Napközben címû mûsornak elmondta: minden technológiát ki lehet játszani. Styaszni Gyula hozzátette: nem mindegy azonban, hogy az ellopott autót meg tudja-e találni a tulajdonos, ha már megtörtént a baj. Ilyenkor segíthet a GPS-es védelem, az ügyvezetõ szerint ez 100 ezer forint alatt is elérhetõ, a középkategóriás autóknál pedig megéri beruházni, hiszen a statisztikák szerint az esetek több mint 95 százalékában megtalálják az így felszerelt autókat.

A károsultak autólopás esetén a biztosító segítségében reménykedhetnek, ám fontos, hogy csak azok kapnak kártérítést, akik casco biztosítással rendelkeznek, a gépjármûvüket pedig megfelelõen lezárt állapotban hagyták - közölte Hangyási István, a Mabisz kárrendezési bizottságának elnöke. kérdésre válaszolva kifejtette: a biztosítók a gyárilag beszerelt lopásgátlót is elfogadják, a riasztó nem alapfelvétel a kárrendezéskor.

A bûnbandáknak a márka sem számít, a régi autókat színesfémként értékesítik, ami azért különösen problémás, mert az illegális bontókból a veszélyes hulladék a természetbe kerül, ahol komoly károkat okoz - utalt rá Némedi Gábor, az ORFK Bûnügyi Fõigazgatóságának ezredese.

Azt is közölte: a legtöbbet használt gépjármûveket az alkatrészek miatt lopják, egy erre szakosodott banda akár 3-4 óra alatt darabjaira szedi az autót - tette hozzá. A legdrágább jármûvek sincsenek természetesen biztonságban, azokat azonban nem szerelgetik, hanem megpróbálják legalizálni, és - jobbára az afrikai, közel-keleti piacokon - értékesíteni - mondta Némedi Gábor a Kossuth Rádióban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!