2020. augusztus 15. Szombat, Mária.
 
Jön az év leghosszabb hétvégéje: hova utazz olcsón?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-30 20:54:07
Az idei elsõ négy napos hosszú hétvégéig már csak pár napot kell aludni. Ha még nincs terved erre az idõszakra, érdemes elgondolkodni egy belföldi kiránduláson.

Közeledik az elsõ négy napos hosszú hétvége. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott a legtöbb magyar család útnak indul, felkeresik rokonaikat, elutaznak kirándulni, vagy betérnek egy wellness szállóba. Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban igen fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik el családjával, barátaival. Ezen kívül népszerû még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri idõszak is. Mindezek ellenére sokan még ma sem utaznak anyagi megfontolásból, ezért fontos, hogy egy-egy ilyen kirándulást a lehetõ legolcsóbban lehessen megszervezni.

Az útiköltségen akkor tudunk a legtöbbet spórolni, ha barátainkkal szövetkezve közösen utazunk egy autóval, megosztva az üzemanyagköltséget. Illetve egyre több olyan lehetõséget találni az interneten, ahol szervezett keretek között idegenekhez lehet hasonlóképp betársulni egy-egy gépkocsiba. Egy 10 literes fogyasztású autónál 100 kilométernyi megtett út a mostani gázolaj és benzinárak mellett körülbelül 4000 forintos átlagköltséget jelent, azaz egy oda-vissza 400 kilométeres kocsikázás esetében 16000 forinttal kell számolnunk. Ehhez jön hozzá a tíznapos (a legkisebb egység) autópálya matrica 2975 forintos költsége, ha fizetõs útszakaszokat is igénybe szeretnénk venni.

Ha családdal vonatozunk belföldön, akkor a MÁV-nál is jelentõs kedvezményt kaphatunk. Egy 18 év alatti gyerek esetén a felnõtt kísérõ 33 százalékos kedvezményû menetjegyet válthat. Egy kiskorúval maximum két kísérõ utazhat. Emellett nagycsaládos kedvezmény is vonatkozik a vonatozásra, legalább három saját gyerekkel való utazás esetén a szülõk és a kicsik is 90 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet. A volánbusz is olcsóbb a nagycsalásosoknak, a MÁV-éhoz hasonló feltételekkel 90 százalékos kedvezményes jeggyel utazhatnak.

Szállásválasztásnál azzal lehet spórolni, ha minél nagyobb számban (családdal és barátokkal) megyünk, és inkább a többágyas szobák feltöltését választjuk sok egy-kétágyas lakosztály lefoglalása helyett. Illetve ha nem csak egy éjszakára maradunk, a szállás ára máris kedvezõbb lesz, hiszen a legtöbb helyen más ár vonatkozik az egyetlen éjszakára maradó vendégekre, mint azokra, akik kettõ-négy napot töltenek el ott.

Összegyûjtöttünk pár olyan úticélt, ahová érdemes ellátogatni:

1. Gemenc és környéke

Budapesttõl körülbelül két óra autóútra fekszik a Gemenci Vadrezervátum, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Itt amellett, hogy megcsodálhatjuk az ország legszebb és legértékesebb agancsú gímszarvasait, utazhatunk a gyerekekkel az erdei vasúton, sétálhatunk a vadregényes gemenci erdõben, és felfedezhetjük a különleges helyi növény- és állatvilágot. A környéken hajókirándulásra is lehetõség nyílik.

Szállás:

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban több olcsóbb szállásforma közül is választhatunk, például egy erdei faházban egy négyágyas szoba 15-18 ezer forint éjszakánként. A vendégházban, ahol már egy- két- és háromágyas szoba is van, vendégenként számolják az árat, felnõttenként 4500 egy estére és 3800, ha többre marad az ember, gyerekek esetén pedig 3000 illetve 2700 forint éjjelenkénti árral kell számolni. Így, ha egy kétgyermekes család két éjszakát tölt itt, akkor 26 ezer forintot kell szállásra költenie.

2. Kis-Balaton

A Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, ahol számos tanösvényt járhatunk végig. Például a Diás-sziget "Kócsag" tanösvényen bepillantást nyerhetünk a Kis-Balaton területén elõforduló vízinövények és állatok életébe. De talán a legérdekesebb ebben a régióban a Bivalyrezervátum, ahol amellett, hogy meg lehet nézni ezeket a hazai õshonos állatokat, többek között a Kis-Balaton élõvilágát bemutató kiállítást is meg lehet látogatni, így megtudhatjuk, sétáink során mikre vadásszunk a szemünkkel. A gyerekek élvezni fogják az ottani állatsimogatót is. A Kis-Balaton fokozottan védett területét csak szakvezetõk kíséretében lehet meglátogatni, ennek 3400 forint/fõ az ára, de minimum 4 fõvel indul csak a túra.

Szállás:

A Kis-Balaton vonzáskörzetében érdemes a kisebb települések szállásajánlatai között böngészni, ha igazán olcsó megoldást szeretnénk találni. A környéken olcsó szállást találhatunk például Nagyradán, kétágyas szobát 6800 forintért, vagy 9600 forintért háromágyast. De itt valószínûleg lakókocsibérléssel járunk a legjobban, ez 2100 forint egy fõ részére egy éjszakára ágynemûvel. Így egy négy fõs család két éjszakára itt 16800 forintot fizet. Balatonszentgyörgyön egy négyágyas apartmanban ugyanígy két éjszakát 22 400 forint körül lehet például eltölteni.

3. Rám-szakadék

Budapestrõl gyorsan megközelíthetõ, a többihez képest sportosabb programnak számít. A Dömöstõl Dobogókõ felé tartó turistaúton olyan pontok is vannak, ahol mászni kell. Az útvonalon 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. Dömösön meg lehet nézni a Királyi palotát és prépostságot, illetve itt is és Dobogókõn is számos útvonalon járhatjuk az erdõt és mereszthetjük szemünket a gyönyörû kilátásra.

Szállás:

A környéken megszállhatunk Dobogókõn, Dömösön, Zebegényben, vagy akár Dunabogdányban. Átlagosan 3000-3500 forintos személyenkénti és éjszakánkénti ártól indulnak a szállásárak. Ezek a vendégházakra, az alacsonyabb árkategóriás megoldásokra vonatkoznak. A szállodák általában 6500 forint/fõs éjszakánkénti ártól indulnak.

Aki a természetjárás helyett inkább valamilyen rendezvényre látogatna el, a Magyar Turizmus Zrt. honlapján számos gaszto- illetve sportprogram közül válogathat. Például a FIA World Touring Car Championship, azaz a túra autó világbajnokság hazai futamát a Hungaroringen tartják május 2-4-ig. Illetve Dunai Regatta is lesz Budapesten, a Mûegyetem-rakparton egyetemek nyolcas evezõsei és sárkányhajósok versengenek majd egymással. Észak-Magyarországon Tekerj a Hegyre kerékpártúrát szerveznek Tokajon. Zalaegerszegen és a Velencei-tónál pedig pálinkafesztivál lesz. Ez utóbbinál egy fõzõversenybe is belfuthatunk, ha arra járunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!