2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Pénztárgépek – Április 30-áig élhetnek az állami támogatással a visszavont engedélyû gépet rendelõkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-01 06:56:46
Szerdáig élhetnek az 50 ezer forintos állami támogatással a pénztárgépek beszerzéséhez a visszavont engedélyû gépeket rendelõ kereskedõk, illetve azok, akiknek befizetett elõlegeivel eltûnt egy vállalkozás.

Az online pénztárgépeket fõszabály szerint legkésõbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azoknak a kereskedõknek azonban, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidõket, meghatározott feltételek mellett február 28-áig lehetõségük volt erre.

A visszavont engedélyû pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az elõlegekkel eltûnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek februárban a kormány 2014. április 30-áig meghosszabbította a támogatás feltételéül szabott üzembe helyezési határidõt. A befizetett elõlegeket, vételárakat a kormány átvállalta, és jelezte, hogy jogi úton fellép a három pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) fõtitkára, Vámos György a múlt pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy továbbra is jelentõs azoknak a kereskedõknek a száma, akik jogosultak a támogatásra, de önhibájukon kívül nem jutnak hozzá a pénztárgéphez április 30-áig, mert a szállító nem tudta még átadni a megrendelt eszközt.

Az OKSZ kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, vizsgálja meg a kialakult helyzetet, és tegye lehetõvé, hogy a jogszabályokat betartó kereskedõk ne essenek el a támogatástól.

Korábban, a kormány februári döntése után az Online Pénztárgépre Kötelezettek Facebook Közössége arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeleti úton hosszabbítsa meg az online pénztárgépek üzembe helyezési határidejét minden vállalkozó számára, aki határidõre megrendelte a gépet. Nyílt levelük szerint jelentõs vállalkozói csoport, több tízezer ember nem tudta teljesíteni a február 28-ai üzembe helyezési határidõt, az idõben megrendelt pénztárgépet ugyanis a gyártási kapacitások miatt nem kapták meg.

Az Alt Cash Kft. ugyan március közepén bejelentette, hogy újraindították az engedélyezési eljárásokat, négy online pénztárgépnek kértek forgalomba hozatali engedélyt, azt azonban egyelõre nem kapták meg. Az MTI megkeresésére a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal annyit közölt: folyik a gépek szakértõi vizsgálata. Ennek célja annak megállapítása, hogy a kérdéses pénztárgépek hardver és szoftver elemeinek javítása, átalakítása megszüntette-e a korábbi eljárás során feltárt kockázati tényezõket, a végrehajtott módosítások alkalmasak-e arra, hogy a problémák ismételt elõfordulását megakadályozzák. A szerdai határidõ jogvesztõ, a Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis az MTI-nek a múlt hét végén leszögezte, hogy az április 30-iki határidõt nem hosszabbítják meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!