2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ismét teltházasak a belföldi szállodák a hosszú hétvégénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-01 07:03:56
A húsvéti ünnep után ismét megteltek a belföldi szállodák a csütörtöktõl-vasárnapig tartó hosszú hétvégére, a legtöbb hotelben már nincsen szabad hely – közölték az MTI tudósítóinak érdeklõdésére a szállodák.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének fõtitkára szerint a hosszú hétvégék általában jó üzletmenetet és magasabb foglaltságot jelentenek, elsõsorban a vidéki wellness szállodák számára. Ilyenkor jellemzõen a magyar vendégek vannak többségben – tette hozzá.

Kifejtette, különbséget kell tenni azonban a vidék és a fõváros között, mivel Budapesten az üzleti céllal érkezõk vannak többségben, ezért a foglaltság sem éri el a vidéki szállodákét egy-egy hosszú hétvégén. Megjegyezte: egy-egy évben 4-5 hosszú hétvége van általában, ami sokat segít a szállodák jövedelmezõségének fellendítésében, de a keresletben egyes típusú szállodák – wellness- és gyógyszálló – között jelentõs eltérések lehetnek.

Nincs szabad hely Sárváron és Bükfürdõn a wellness szolgáltatásokat is nyújtó szállodákban, de elkelt szinte minden hely a nemrég Celldömölkön a Vulkán fürdõ szomszédságában megnyitott új szállodában is. Vas megyében a hosszú hétvégén fõleg a családosan érkezõ belföldi turisták töltik meg a szálláshelyeket, a fürdõk mellett kedvelt célpontjuk az Õrség is, ahol szintén ezekben a napokban kezdõdött meg az igazi idegenforgalmi szezon.

Teltházzal üzemelnek a hosszú hétvégén a hajdúszoboszlói szállodák, a fürdõvárosban 8 ezer kereskedelmi szálláshely és 10 ezer magánszállás van. A szállodák többségének teljes kapacitását lekötötték, de valamennyi hotel teltház-közeli foglalásról adott számot, s a magánszállások többségét is lekötötték. A belföldi turisták mellett a Hungarospa Termál Hotelben jelentõs számú német, román, orosz és ukrán vendéget várnak, az Atlantis Hotelben lengyel és román, a szintén teltházas Apollóban a belföldiek mellett német és rendszeresen visszatérõ román vendégek lesznek. Néhány szálloda egyebek mellett a debreceni Nagyerdei Stadion megnyitójára, illetve a helyi strand szezonnyitóra is biztosított belépõjegyet a hétvégi csomagjában.

Telítettek a szállodák a hosszú hétvégén Gyulán, a helyi turisztikai szervezet elõzetes adatai szerint a város hat szállodájában az átlagos telítettség csütörtöktõl vasárnapig közel 95 százalékos. A vendégek döntõ többsége belföldrõl érkezõ gyermekes család. Hasonló az érdeklõdés a wellness szállodákban, az apartmanok és panziók iránt is nagy az érdeklõdés: a kihasználtság nyolcvan százalék körüli lesz, szemben az éves negyven százalék körüli átlaggal. A Gyulai Várfürdõ új élményfürdõje jelentõsen növelte a város idegenforgalmi vonzerejét, a négy nap alatt mintegy tízezer látogatóra számítanak, a belépõk száma várhatóan naponta 2500 fõ lesz, ezerrel több, mint egy átlagos napon.

A két jelentõsebb Tolna megyei szálloda is teltházra számít, a dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben a szálláshelyek 75 százalékát foglalták le elõzetesen, a szálloda szerint azonban a húsvéthoz hasonlóan teljes lesz a kihasználtság fõként a hazai, dél-dunántúli, s mellettük a Szlovákiából érkezõ vendégeknek köszönhetõen. A bikácsi Zichy Park Hotelben az összes szálláshely foglalt.

A tavaly nemzeti gyógyhellyé nyilvánított Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõ mindkét nagyobb szállodájában telt ház lesz a május elsejei hétvégén. A 180 millió forintos beruházással felújított négycsillagos Aventinus Hotel férõhelyeit elõre lefoglalták a hosszú hétvégére. Egy másik, a Nyíregyházi Állatpark területén található szálláshelyen május 5-ig szintén teltház van. A megrendelõk fõként hazai turisták, illetve a szomszédos országokból, Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából érkeznek.

Ismét teltházas a hosszú hétvége Hévízen, ahogy a húsvéti ünnepeket, úgy a május elsejével kezdõdõ hosszú hétvégét is így várja a hévízi NaturMed Hotel Carbona. Az elõfoglalási adatok alapján a foglaltság csaknem 98 százalékos, tavaly ilyenkor 90 százalékos volt.

A Börzsönyben akár duplán is meg tudnák tölteni a Nagyirtáspusztán lévõ Szent Orbán Erdei Wellness Hotelt, akkora a négynapos ünnepi hétvége miatt az érdeklõdés. A tapasztalatok szerint noha a “május elsejei” szoba- és csomagárak csupán 5 százalékkal magasabbak, mint máskor, a legtöbb vendég pénztárcája csak 2 éjszakás tartózkodást enged meg. A szobák 80 százalékát már április második hetében lefoglalták, így csak az idõközben visszamondott helyeket tudják kínálni az utolsó pillanatban jelentkezõknek. Most is – mint általában – elsõsorban a városból zöld, csendes környezetbe vágyók választják a Budapesthez közeli, nemzeti park közepén fekvõ hotelt, amelyben kétféle stílusú szállást kínálnak. Az egyedi megjelenésû farönk-, illetve a légkondicionált kõépületi szárnyban lévõ helyeket.

Az Art Hotel Szegedben, annak ellenére, hogy nem kifejezetten wellness szálloda, a hosszú hétvégén mintegy 80 százalékos a kihasználtság. A vendégek nagy része magyar és a fõvárosból érkezik. A magas foglaltság a szállodában nem lesz ritka a közeljövõben sem, a sok szegedi konferencia és rendezvény miatt.

Idén összesen öt hosszú hétvége segít megnyújtani a pihenést, a húsvéti és május elsejei után a június 7-9. közötti pünkösd a következõ, majd október 23. körül szintén négynapos lesz a hétvége, karácsonykor pedig ötnapos ünnepi pihenés következik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!