2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sokan szégyellik: a mûtõasztalra lehet kerülni ettõl a betegségtõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-03 20:02:19
Sokan szégyellik magukat, megroppan az önbecsülésük, ha a PCOS rövidítéssel jelölt nõi hormonális zavar tünetei jelentkeznek rajtuk.

A betegség egyik magyarországi szakértõje szerint jelenleg az orvostudomány nem fogja meg a PCOS-ben szenvedõk kezét, pedig nem lenne nehéz ezt megtennie. PCOS (Policisztás ovárium szindróma) – bár a nõk mintegy 10 százalékánál megjelenik, kevéssé ismert ez a több szervet is érintõ, összetett betegség. A leggyakoribb nõi hormonális és anyagcserezavarról van szó.

A Napközben keddi adásában egy PCOS-es beteg elmondta, nála tizenkét éves korában bukkant fel a kór, amelynek elsõ tüneteit nagyon könnyû összekeverni a normál kamaszkori változás velejáróival, mint például kicsit zsírosodó vagy hulló haj, esetleg súlyproblémák. Fontos jel volt a nagyon erõs és rendszertelen menstruációs vérzés és a nagyon csúnya pattanásos bõr. Amikor a páciens még gyerekként ezeket jelezte, orvosai elintézték egy vállrándítással, azt mondták, kamasz panasz, majd elmúlik. Ebbe azonban már nem fértek bele a tizenöt-tizenhat éves korában elõforduló hirtelen rosszullétek, amelyeket erõs szívdobogással és gyengeséggel jártak. Az orvosok még ekkor sem jutottak el a helyes diagnózisig, a váratlan tüneteket pánikrohamként könyvelték el.

Mûtõasztal, majd további hat év bizonytalanság

A „pokol” tizenhét-tizennyolc éves kora körül szabadult el, amikor már teljesen felborult a ciklusa, gyakorlatilag kéthetente megjött a vérzése, és nem is nagyon akart elmúlni. Ekkor már sejthetõ volt, hogy valamilyen nõi hormonális probléma állhat a háttérben, ezért a páciens elment édesanyja nõgyógyászához, aki petefészek stimuláló gyógyszerkombinációt írt fel neki. A kúra „túl jól sikerült”, és – mint a rádiómûsorban nyilatkozó nõ elmondta – másfél hónap múlva már a mûtõasztalon feküdt, mert óriási ciszta nõtt az egyik petefészkére.

A mûtét után a ciklus ugyan rendezõdött, de az összes többi – fejfájós, szédelgõs, hajhullós, súlyingadozásos, erõs szõrnövekedéses – tünet megmaradt. Innentõl még hat évig járt orvostól orvosig, mire megszületetett a helyes diagnózis, az interneten kutakodva talált rá egy PCOS-szel foglalkozó orvosra, Tûû László belgyógyász-endokrinológusra. A szakember, páciense hosszú kórtörténetére reagálva, a Kossuth Rádióban hangsúlyozta, nõgyógyászati, endokrinológiai, sõt házi orvosi vizsgálattal is rá kell tudni jönni, ha valaki ebben a betegségben szenved.

Középpontban az inzulinrezisztencia

A PCOS okainak magyarázatakor a többféle örökletes sajátság közül az inzulin-hatás zavarát hangsúlyozzák, amelynek az immár közismert elnevezése az inzulinrezisztencia (IR). Ekkor a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelõdik, ami sokrétû hormonális és anyagcserezavart okoz. A kisiklott folyamatok lassan haladnak elõre, hosszú éveken át. Változatos tünetekkel jár, azonban ezek sokáig nem hívják fel a figyelmet az alapproblémára. Gyakori, hogy  a tünetek ellenére az alapbajt nem ismerik fel, vagy nem kezelik megfelelõen, miközben a rossz irányba sodródó szénhidrát- és zsíranyagcsere, a megváltozott véralvadékonyság, vagy cukorbetegség és/vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Az élet késõbbi szakaszában már ezek és további súlyos szövõdmények uralják a képet – olvasható a PCOS Szívügy Alapítvány honlapján.

A szervezet önkéntese, Prónay-Zakar Gina életmód-tanácsadó, személyi edzõ a Napközben adásában elmondta, az alapítványt hét éve hozták létre érintett hölgyek, miután nagyon kevés információ állt rendelkezésre a betegségrõl. Így azoknak, akiknél most jelentkezik a betegség, már sokkal könnyebb dolguk van, hiszen az alapítvány honlapján rengeteg információ elérhetõ a témában. Tûû László is azt hangsúlyozta, hogy a megoldás kulcsa az információ, az, hogy a beteg tudja, kihez forduljon, mit keressen.

Nem kellene szégyellni, országos kampányra viszont szükség lenne

Az orvos szerint azonban ma még van, aki szégyelli, hogy ilyen problémája van, miközben tudni kell, hogy a páciens nem tehet a betegség kialakulásáról. Nem az egyén rossz életmódja az ok, annak nagyon sok szociális, környezeti és komoly genetikai összetevõje van. Utóbbi azt jelenti, hogy aki hajlamos rá, annál meg fog jelenni a PCOS, az életmód csak azt dönti el, hogy mikor. Hangsúlyozta azonban, hogy a tünetek jelentõs mértékben enyhíthetõk, sõt talán meg is szüntethetõek megfelelõ étrenddel, mozgással, illetve életmóddal.

Mészáros Krisztina klinikai szakpszichológus a Kossuth Rádió mûsorában arról beszélt, hogy a PCOS, amely gyakran már gyermekkorban határozott tünetekkel jelentkezik, rombolja a betegek saját nõiességükrõl alkotott képét, önbecsülését. A másodlagos tünetek is okoznak olyan panaszokat, amelyek miatt ezek a betegek a párkapcsolati életükben esetleg nem válnak olyan sikeressé, mint mások – tette hozzá.  Egy pszichológusnak ilyenkor épp az az elsõ feladata, hogy segítsen helyreállítani a betegek nõi önbecsülését,

Tûû László szerint nagy baj, hogy a PCOS megelõzésének, felismerésének támogatására nincs országos akció, miközben a kór cukorbetegséget megelõzõ állapot, és már régen nemzeti kampánynak kellene folynia a témában. Jelenleg a PCOS „nemszeretem” betegség, nincs gazdája, az orvostudomány egyik szakmai ága sem fogja meg az ebben szenvedõk kezét – mondta az endokrinológus. A szakember egyúttal hangsúlyozta, mindeközben az önszervezõdés nagyon jelentõs ezen a területen, ezért nem lenne nehéz a megfelelõ információkkal a megfelelõ utakra terelni a PCOS-ban szenvedõket, akiknek ha felismernék a betegségüket, számos esetben pusztán életmódváltással meg lehetne oldani a problémáikat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!