2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bach-virágterápia és házi kedvenceink érzelmi életeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-03 20:09:17
Sokan éltük már át azt a jó érzést, hogy kölyökkutya érkezik a családba. Hazavisszük a kiválasztott szõrgombócot, és megkezdõdik a nagy átalakulás.

A kölyök minket, mi a kölyköt próbáljuk formálni…

Egyre növekszik azoknak az állattartóknak a köre, akik kedvenceiket is szeretnék megkímélni a különféle kemikáliáktól, gyógyszerektõl és az agresszív megoldások helyett az alternatív gyógymódok felé fordulnak. Társállataink gyógyításában, vagy akár a betegségek megelõzésében is eredményesen használhatjuk a természetgyógyászat kínálta lehetõségeket, kezdve a fitoterápiától, az akupunktúrán át a különbözõ masszázsok, fény-és hangterápiák, homeopátia alkalmazásán keresztül a Bach-terápiáig.

Az állatok esetében is ugyanaz az alapelv: minél kíméletesebb módszerekkel feléleszteni és mûködtetni a szervezet öngyógyító képességét (feléleszteni „belsõ orvosunkat”), alkalmassá tenni a szervezetet arra, hogy képes legyen betegségek elkerülésére vagy a betegségbõl való felgyógyulásra.

Az állatokon alkalmazott természetes gyógymódok ismertek voltak már az ókori Egyiptomban is, és a természeti népek a mai napig csak ezeket az õsi módszereket alkalmazzák. Szerencsére sok állatorvos is felismerte a gazdik részérõl jelentkezõ igényt és tért át saját praxisában a biológiai módszerek alkalmazására. E rövid bevezetõ után most kifejezetten a Bach-virágterápia alkalmazásáról szeretnék írni, részben tanult, részben személyesen megtapasztalt élmények alapján.

Állataink is, mint mi magunk, jellemvonásokkal, érzelmi mintákkal rendelkeznek. Ezek mûködése azonban náluk sem mindig harmonikus. Mint a Világegyetem valamennyi teremtményét, az állatokat is belsõ kényszer ösztönzi a fejlõdésre, tökéletesedésre. A virágenergiák megfelelõ segítséget nyújtanak ehhez, a végeredmény pedig egy kiegyensúlyozott, boldog állat lesz. Az állatok érzelmi állapotát leginkább a velük élõ és életterüket meghatározó személyek alakítják. Ezen személyek diszharmonikus cselekedetei az állatban diszharmonikus érzelmeket gerjeszthet.

Lássunk most erre egy konkrét példát: a gazda részérõl görcsösen jelentkezõ igény, hogy kertjében rend legyen (gondolat), a kutya inkább csak mintegy dísztárgy funkcionáljon. A gazda fél (érzelem) attól, hogy az általa olyannyira kívánt rend felbomlik, ezért cselekszik: láncra köti a kutyát. Megjelenik a diszharmonikus érzelem a kutyában, miszerint megfosztották õt szabadságától. Mindez testi szinten a kutya lebénulását okozhatja. Példánk szemléletesen mutatja, hogy az állatok betegségeit csakis az emberekkel való kapcsolatuk összefüggéseiben értelmezhetjük. Háziállataink betegségei az õket tartó emberek cselekedeitõl és érzelmeitõl függõen alakulnak ki. (Mielõtt bárki félreértené: a környezetszennyezés, nem megfelelõ táplálékok fogyasztása stb. szintén okozhat betegséget.)

Optimális esetben nem kell eljutni a betegség megjelenéséig, hiszen az érzelmi egyensúlyhiány helyreállítható a Bach-eszenciák segítségével. A virágkivonatok mûködési elvét, filozófiáját igazán akkor értjük meg, ha magunk is megtapasztaltuk azok jótékony hatását úgy, hogy szedtük õket. Ilyenkor saját bõrünkön érezzük a virágok jótékony, áthangoló, harmonizáló energiáit és bátrabban alkalmazzuk társállataink esetében is.

Akut és krónikus betegségek esetén egyaránt használhatunk virágeszenciákat. Csepegtethetjük közvetlenül az állat szájába, vagy a vizébe (ügyeljünk rá, hogy viszonylag rövid idõn belül megigya), de az ételbe-csepegtetés és a permetezõs módszer is mûködik. A dózis az állat nagyságától függ, alkalmanként 2-4 csepp, naponta 2-4 alkalommal. Vészhelyzetek esetén indokolt a sûrûbb adagolás (pl. vihar, petárdázás stb.), ilyenkor 5-10 percenként is csepegtethetünk.

Tekintsük át vázlatosan, melyik eszenciát, milyen érzelmi állapotra alkalmazzuk:

- apróbojtorján: visszautasítás, rossz érzelmek, allergiák, fizikai izgatószerek, nem megfelelõ kommunikáció,
- rezgõnyár: bizonytalan eredetû félelmek, közelgõ veszély,
- bükk: türelmetlenség, allergiák,
- kisezerjófû: szelíd, lábtörlõn fekvõ, más állatok által bántott,
- kékgyökér: figyelmetlen, könnyen összezavarodik,
- cseresznyeszilva: önuralomvesztés,
- katáng: féltékeny, ragaszkodó, mesterkedõ,
- iszalag: öntudat, összpontosítás, mûtét utáni állapot,
- vadalma: salaktalanítás, fertõzés, mérgek, allergia,
- szil: könnyen megrendül, kifárad,
- tárnics: visszaállítani a bizakodást, hosszú betegség utáni lábadozás,
- sülzanót: reménytelenség, lemondás, kritikus sérülés, mûtét,
- hanga: szûkölködõ, ragaszkodó,
- magyal: harag, féltékenység, szeretetigény, elhagyás, bántalmazás,
- gyertyán: lelki kimerültség,
- jerikói lonc: bánat, honvágy, kimerült energiák, fájdalom,
- nebáncsvirág: türelmetlenség, ingerlékenység, idegi energia, fájdalom,
- vörös fenyõ: önbizalomhiány,
- bohócvirág: félénkség, konkrét félelmek (petárda, sziréna, tûzijáték, vihar, villámlás, mennydörgés stb.),
- vadrepce: depresszió, szomorúság, lehangoltság, hangulati ingadozások,
- tölgy: krónikus fáradtság, túlhajszoltság, önuralomvesztés,
- olajfa: fizikai kifáradás, tartósan hosszú terheléstõl,
- erdei fenyõ: maximalista, bûntudata van, visszautasítva érzi magát, bántják,
- vörös vadgesztenye: aggodalom,
- dió: összeszokás, alkalmazkodás új helyzetekhez, tanulás,
- vadrózsa: visszaadja az életkedvet, boldogságot, kizökkent az apátiából,
- békaliliom: nyitás a külvilág, új társak felé,
- vadgesztenyerügy: segíti a tanulási folyamatot, könnyíti a vizsgára való felkészülést,
- ernyõs madártej: vigaszt nyújt veszteség elviseléséhez,
- szelídgesztenye: kedélyállapot javítása mellett edzi az immunrendszert,
- forrásvíz: meglágyít, alkalmazkodóvá tesz, segíti a belsõ „kiengedést”,
- szõlõ: tompítja a tapintatlan, kíméletlen viselkedést, rávezet a környezet igényeire,
- fûzfa: kiengeszteli és meglágyítja a hajthatatlan, haragtartó személyiségeket,
- napvirág: pánikreakciók megelõzésére,
- rozsnok: gyakori elégedetlenség, vágyódás a teljes élet felé,
- szikárka: stabilizálja az ingatag jellemet, segíti a normális energiaáramlást,
- vasfû: a túlbuzgó, görcsös személyiségek újra megtalálják egyensúlyi helyzetüket,
- fehér vadgesztenye: rohamokkal járó betegségek (pl. epilepszia) esetén csökkentik a rohamok súlyosságát, segítik az állatot visszavezetni a meghasonulás dilemmájából,
- Rescue (elsõsegély, „életmentõ” cseppek, összetétele: cseresznyeszilva, iszalag, nebáncsvirág, napvirág, ernyõs madártej): akut vészhelyzetekben, akár néhány percenként adagolva hasznos gyógyír.

A fentiek alapján magunk is összeállíthatjuk a megfelelõ keveréket, de fordulhatunk képzett terapeutához, aki egy alapos, nagyon részletes anamnézis felvétele után keveri össze az eszenciákat. Ez esetben nagyon kell, ismerjük állatunk szokásait, viselkedését különbözõ helyzetekben, mert csak így kap a kérdezõ pontos képet az orvoslásra váró probléma lényegérõl és így tud hatásos keveréket készíteni.

Most pedig lássuk néhány konkrét példán keresztül, hogyan könnyíthetjük meg társállataink életét a virágeszenciák energiáinak segítségével! Alaphelyzet, hogy amikor kölyök kerül a családba, meg kell szokniuk egymást, állatnak és gazdinak. A dió eszencia önmagában adagolva segít a kölyöknek abban, hogy minél hamarabb beleszokjon új környezetébe viszonylag könnyen alkalmazkodjon az új családjához, helyéhez. A dió segít akkor is, ha több állatot akarunk összeszoktatni, például meglévõ állat mellé hozunk újat. Annak érdekében, hogy kezdeti félelmeit legyõzze, adhatunk még bohócvirág eszenciát is.

A türelmetlenség gyógyíre a nebáncsvirág. Segítségünkre lehet akkor, ha például az állat nem tudja kivárni, amíg séta elõtt rákerül a hám vagy a nyakörv, ugrál, rohangál, ideges. Sajnos elõfordulhat, hogy orvoshoz kell vinnünk az állatot, esetleg mûtétre kerül a sor. A szállítás ideje alatt nyugodtan lehet a Rescue cseppeket adagolni, ezzel finoman ráhangoljuk a beteget az elkövetkezõ beavatkozásra. A lábadozás ideje alatt a vadrózsa, olajfa segítenek, gyorsítják a gyógyulási folyamatot. Ha valamilyen vizsgára készítjük fel az állatot, adjunk neki vadgesztenyerügy eszenciát. Ez könnyíti a tanulási folyamatot és eredményesebb lesz a vizsga is.

Az életmentõ cseppek alkalmazási területe nagyon sokrétû. A legfontosabbak:

- balesetek, sérülések (külsõ, belsõ), mindenféle testi-lelki megrázkódtatás, trauma,
- égési sérülések, rovarcsípések,
- allergia,
- akut gyulladások, fertõzések,
- gyomor- és bélgörcsök,
- szorongás, nyugtalanság, ijedtség, aggodalom, pánik,
- állatorvosi kezelés, mûtétek, kiállítások, versenyek, vizsgák, utazások,
- gyenge életképességû újszülött kölykök.

Attól függõen, hogy akut vagy krónikus bajról van szó, az alkalmazás ideje lehet pár nap, de több hét is. Ha állatunk már nem akarja elfogadni a cseppeket, visszautasítja, ne erõltessük, mert ez esetben már nincs szüksége rá. Fontos tudni, hogy idõnként nem árt, ha a gazdi is szedi a megfelelõ cseppeket, mert igazán harmonikus kapcsolat sokszor csak a segítõ-támogató energiák által alakul ki.

Végül egy személyes megjegyzés: áldott emlékû angol szetterünk, Buba, 9 éves korában méhrákos lett, átesett egy operáción, majd következett még három mûtét. Az állatorvosunkkal úgy döntöttünk, hogy semmilyen drasztikus kezelést ne kapjon Buba, kizárólag biológiai daganatkezelést alkalmaztunk. Teljesen átalakítottuk az étrendjét, nagyon sok zöldséget, csírát, halat, fehér húst, gabonát és túrót, kölest evett, gyógyteákat, vitaminokat, Bach-cseppeket kapott. Az eredmény még 4 boldog év lett, ami alatt szinte teljes életet élt harmóniában, kiegyensúlyozottan és - betegsége ellenére - boldogan.

Mostani kutyusunkat, Áfonyát az elsõ tüzelése után ivartalaníttattuk. A lábadozás idején, fõleg, amikor még a varratok a pocijában voltak, igencsak jó hasznát vettük a Nebáncsvirág eszenciának, hiszen Áfi nehezen viselte, hogy csak korlátozottan, óvatosan mozoghatott, nem ugrálhatott a kanapéra, és bizonyára fájdalmai is voltak.

Figyelem! Az eszenciák nem helyettesítik az orvosi beavatkozást, tehát indokolt esetben feltétlen forduljanak állatorvoshoz! Fentiekbõl láthatják, hogy az eszenciák gyakorlatilag az élet minden területét átfogják - hála Bach doktornak, a rendszer atyjának és kidolgozójának – ennél fogva szinte minden esetben találunk megfelelõ segítõ virágenergiát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!