2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az okostelefonok jelene és jövõjeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-04 21:35:09
A gyártók lényegtelen extrákkal pakolják tele csúcsmobiljaikat, mert már nem tudnak mit fejleszteni rajtuk. Az idén már az lesz a menõ, ha egy telefon nemcsak jó, de olcsó is.

Véget ért az innováció a mobilpiacon? A Samsung új csúcskészüléke, a Galaxy S5 boltokba kerülésével párhuzamosan számos, ezt a kérdést taglaló cikk jelent meg a nemzetközi sajtóban. Bár az új androidos csúcsmobil vízálló, és gyorsabb, jobb kamerája, szebb képe van elõdjénél, hiányolták belõle a forradalmi újításokat. A Business Insider cikkébõl az is kiderül, hogy néha a kevesebb több: a Samsung tavalyi S4 mobiljában debütált prémium kényelmi funkciók (például a tapintás nélküli navigálás) közül az új modellben már többet kikapcsoltak, vagy opcionálisan letölthetõvé tettek, mivel a sok extra túlságosan bonyolulttá tette a kezelést.

 

Nem tud miben javulni az okosmobil

Koren Balázs okostelefon-szakértõ szerint csupán arról van szó, hogy az elsõ könnyen kezelhetõ típus, az iPhone megjelenése óta eltelt hét év alatt a technológia kiforrta magát. Az elsõ – már akkor is kifejezetten drágának számító – iPhone a mai olcsó okostelefonokhoz képest ócskának számítana, hiszen csak a leglassúbb mobilinternetet támogatta, kisfelbontású képernyõje volt, és a premierjekor még appokat sem lehetett telepíteni rá. Az elsõ okostelefonokban a chipek teljesítménye is mérsékelt volt, de a technológia fejlõdött, ezért évrõl évre elõrukkolhattak a gyártók nagyobb tudású modellekkel.

Az okosmobilok azonban mostanra már olyan fejletté váltak, hogy egy középkategóriás telefonnal is kompromisszumok nélkül lehet használni minden fõ funkciót. Egy kártyafüggetlenül százezer forintba kerülõ készülékben már jó minõségû kamera, HD-felbontású kijelzõ és – néhány 3D-s szuperjáték kivételével – bármilyen feladattal elboldoguló hardver van. Koren Balázs szerint a jelenség a PC-k piacához hasonló, ahol az elsõ években mindig újabb és gyorsabb konfigurációkat kellett vásárolni, mostanra azonban akár egy öt-hat éves gépen is elfut a legújabb rendszer. Ahogy PC-bõl, úgy okostelefonból is lehet jobbat és drágábbat vásárolni, de a fõ funkciók használatának élménye a drága és a jóval olcsóbb modell között már csaknem teljesen azonos, ezért ma már nem szükségszerû kétévente telefont cserélni.

 

A bõvíthetõ mobil lehet az igazi újdonság

A gyártók akkor is kaszálhatnak, ha a felhasználók nem cserélgetik állandóan a drága telefonjaikat. Erre jó példa a Google Project Ara kezdeményezése, amely egy moduláris, házilag bepattintható, és utólag is cserélhetõ, fejleszthetõ alkatrészekbõl álló telefon kifejlesztését célozza.

Ennek prototípusa még fejlesztés alatt áll, de azt már tudni lehet róla, hogy valószínûleg egy speciális fémkerete lesz, amely elektromos feszültséggel aktiválható (elektropermanens) mágnesként viselkedik majd. Az egyik impulzus hatására a keret vonzza és egyben tartja a modulokat, egy másikra pedig kikapcsol a vonzása, és kivehetõk az alkatrészek. A vonzás fenntartása nem igényel elektromos energiát. Az oldalról becsúsztatható alkatrészek mindegyike házilag cserélhetõ, ha betörik a képernyõ vagy fejlettebb típus készül a telefonhoz, azt is le lehet cserélni, az új alkatrészek eladásával pedig a gyártók is bevételhez jutnak.

A Google moduláris telefonját idén karácsonyra ugyan valószínûleg még nem vehetjük meg, de a jövõ év elejére várhatóan elkészül: a jelenlegi tervek szerint a készülék alapját már ötven dollárért, vagyis tízezer forint körüli összegért hazaviheti majd a vásárló, persze a teljes vételár attól függ, hogy milyen extrákat pakol valaki a készülékbe.

 

Az a fránya akkumulátor

Az elsõ iPhone megjelenése óta a legkevésbé a mobiltelefonok akkumulátorai fejlõdtek, a legtöbb telefont még mindig naponta fel kell tölteni, pedig elõdeik utolsó példányai gond nélkül kínáltak többnapos üzemidõt is. Erre jelenleg csak a nagyképernyõs tepsimobilok képesek, azok mérete (öt és fél col vagy nagyobb) ugyanis lehetõvé teszi nagy kapacitású telepek alkalmazását.

A kisebb mobilok közül az LG G2-es telefonban alkalmaznak még speciális megoldást: ebben nem csak a telep kapacitása nagy, az anód és a katód is speciális, és a képernyõ fogyasztását is egy külön megoldással csökkentik. Ez ugyan érezhetõen megnyújtja az üzemidõt, de nem sokszorozza meg. Ráadásul a következõ néhány évben nem várható olyan akkumulátortechnológia megjelenése, amellyel az üzemidõ sok napra bõvülhetne.

 

Már csak olcsó szupermobilok lehetnek sztárok

A legújabb iPhone-ért már tavaly sem álltak tömegek sorban, most már ugyanis az is elvárás, hogy egy telefon ne csak jó, de kedvezõ árú is legyen. Ebben napjainkban a kínaiak járnak az élen, az egyelõre ismeretlen nevû gyártók közül többen is ismert márkákká válhatnak. A héten jelentették be a OnePlus One márkanevet viselõ telefont, amelynek felszereltsége a Samsung és az Apple csúcsmobiljaival vetekszik, az ára azonban csak 300 dollár, vagyis nettó hetvenezer forint körüli.

A szupervékony kivitelû készülék 5,5 colos kijelzõje full-HD felbontású, belsejében pedig az egyik legújabb mobillapka dolgozik.13 megapixeles kameráját a Sony gyártja, támogatja a 4G-t, és nagy kapacitású akkumulátorral szerelik. Az alkatrészek egyike sem világújdonság, ám ilyen árért hasonló felszereltséget nem kínálnak az ismert márkák.

 

Mi kérhetünk majd szoftvert a mobilhoz

A siker érdekében a OnePlus készülék nem alap Androidot futtat, hanem annak módosított verzióját, a Cyanogen szoftverét. Ez a cég eredetileg az okostelefonjukkal elégedetlen és azt házilag megpiszkáló lelkes felhasználók közösségi projektjébõl nõtte ki magát több millió dolláros tõkével rendelkezõ vállalkozássá. A cég a Google gyári szoftverét a saját megoldásaival teszi használhatóbbá, és gondoskodik arról is, hogy a készülékekre mindig elérhetõ legyen a legfrissebb, legnagyobb tudású Android is, vagyis a korábban megvett telefonból mindig maximálisan a legtöbbet ki lehessen hozni. A hasonló frissítés sok esetben még a márkás telefonok esetében sem megoldott.

Koren Balázs szerint a trendek alapján jó esély van arra, hogy hamarosan a vásárló maga dönthet arról, milyen szoftvert szeretne használni frissen vásárolt készülékén. Ebbõl persze valószínûleg az örökké különcködõ Apple iPhone-jai kimaradnak, de a többi gyártó számára mindegy lesz, hogy a vevõ az Androidot, a Windows Phone-t vagy mondjuk a Firefox vagy az Ubuntu cég ingyenesen licencelhetõ mobilszoftverét részesíti elõnyben.

 

A felhõbõl jönnek az újítások

A jövõben a legérdekesebb új funkciókat valószínûleg már nem maguk a készülékek, hanem a velük elérhetõ felhõalapú szolgáltatások biztosítják majd. Ezek elõfutárának számít a Google Android beszédfelismerõ funkciója, amely magyar nyelven még csak aktív internetkapcsolattal mûködik, egyéb nyelveken azonban már internet nélkül is aktiválható egy nyelvi csomag letöltésével. Hasonlóan mûködik az androidos mobilokon a Goggles nevû képfelismerõ app, amely egyaránt képes felismerni mondjuk a Halászbástyát, egy könyv vonalkódját, vagy lefordítani egy szöveget, amelyet a telefon kameráján keresztül mutatunk neki. Ugyanígy képes megoldani a tévéújságban lévõ szudokut is teljesen automatikusan.

A Google és a Facebook is nagy összeget fektet a gyakran deep learningnek nevezett gépi tanulásba, amely lehetõvé teszi majd azt is, hogy úgy beszélgessünk a mobiltelefonunkkal, mintha az egy emberi segéd lenne. Az egyszerû parancsok értelmezésével szemben egy ilyen szintû intelligencia használata már nem lesz megoldható offline módon, kelleni fog hozzá a 4G vagy más hasonló, gyors adatátvitel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!