2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az e-könyv lesz az olvasók igazi menedékeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-05 13:10:32
Miközben egyre kevesebben és egyre kevesebbet olvasnak könyvet, a digitális világban soha nem látott mértékben nõ a szöveges tartalom fogyasztása.

Ezt az ellentmondást az e-könyvpiac oldhatja fel, amely elõtt szakemberek szerint komoly jövõ áll. Az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent Magyarországon a könyvolvasók száma és a könyvek olvasásával töltött idõ – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal 2013-ban az olvasási szokásokat felmérõ kutatásából. Míg 1986/87-ben még minden második megkérdezett olvasott a megkeresés előtti napon, addig 2009/2010-re ez már csak minden negyedik emberre igaz – áll az anyagban.

A lakosság olvasással töltött átlagos ideje 1986/87-hez képest 2009/2010-re (az internetezést is az olvasáshoz sorolták) a szabad idő jelentős emelkedése ellenére is átlagosan napi 13 perccel rövidült. A számok lesújtónak tûnhetnének, ám árnyalja a képet, hogy Magyarországon is egyre többen olvasnak e-könyvet. Az eNET és a Magyar Telekom friss kutatásából az derült ki, hogy a rendszeresen internetezõ felnõttek csaknem 40 százaléka ebbe a csoportba sorolható. A digitális könyvek megjelenése és fokozatos térnyerése korszakváltást hozhat az olvasási szokásokban – hangzott el egy, a Magyar Telekom által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Hammer Ferenc szociológus-médiakutató is arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben sokan keseregnek az olvasás visszaesésén, a mai fiatal generációk sokkalta több szöveget olvasnak és állítanak elõ, mint a szüleik korosztálya. A könyv és a „nem könyv” közti határvonalak pedig elmosódnak.

Meg kell fordítanunk a kedvezõtlen tendenciákat, ez közös felelõssége az e-könyvek területén érdekelt szereplõknek – jelentette ki Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztésért felelõs vezérigazgató-helyettese. - Feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a digitális eszközöket és tartalmakat, amelyek hozzájárulnak az olvasás népszerûségének növekedéséhez. Ennek jegyében hívta életre a Telekom és a txtr partnerségben a kiadókkal a Telekom txtr e-könyv-áruházat, amely lendületet adhat az e-tartalom-gyártásnak – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes, aki szerint az e-könyv-olvasás a mobiltelefon-használathoz hasonló technológiai robbanás elõtt áll.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész, kommunikációs szakember szerint elmozdulás figyelhetõ meg a nyomtatott és a digitális betû között, ehhez pedig új formákat kell találni. Azok a fiatalok, akik digitális szövegek között szocializálódtak, könnyebben fogják megtalálni a szövegeket a digitális térben; a tankönyvek világa is a digitalizáció felé fog elmozdulni. A kiadóknak azt is fel kell ismerniük, hogy adott élethelyzetünktõl is függ, milyen felületen olvasunk. Akkor lehet sikeres egy tartalom – véli Nyáry –, ha az is elõre ki van találva, hogyan fogyasztható.

Fejõs Éva írónõ, az Erawan kiadó tulajdonosa olvasóinak egyre nagyobb százaléka e-könyv formában találkozik elõször a regényeivel. Fejõs szerint az e-könyv lojalitást épít, mert ha olcsóbban jutnak a digitális változathoz, akkor a felhasználók több címet is elolvasnak egy adott szerzõtõl, aki mellett aztán hosszú távon is kitartanak, és nyomtatott formában is vásárolnak a könyveibõl. Az írónõ azt tapasztalja tehát, hogy papír és elektronikus könyv egymás mellett is megfér. Az Egyesült Államokban gyakran az e-könyves megjelenés után csak hónapokkal késõbb és nem túl magas példányszámban jelenik meg a nyomtatott verzió – emlékeztetett Fejõs.

Farkas István e-könyv-blogger a technológia megjelenése óta tekinti missziójának az e-könyv-olvasók kultúrájának terjesztését, amely – véleménye szerint – még ma is a kezdeteknél jár Magyarországon. Ha könyvszagot nem is áraszt, de maga az eszköz egyszerû és kényelmes tárgy. Nem rontja a szemet, könnyen kezelhetõ és akár egy hónapig is gyõzi árammal. Használhatóságában egyedül a tartalom a kérdés. Hol veszem meg? Milyen tartalmat találok meg digitális formában? – teszi fel a kérdést a blogger.

A nyolcvanas évekhez képest Magyarországon ma már sokkal több cím jelenik meg, ám a korábbiaknál jóval kisebb példányszámban. Míg korábban a könyvtár és más intézményrendszerek segítették a tisztánlátást a könyvek között, ma sokkal nehezebb kiszûrni, hogy mely tartalmak fontosak. A végtelen számú digitális szöveg esetében ez még nehezebb – állítja Nyáry Krisztián. Mindeközben, szemben a nyomtatott könyvvel, az e-könyv „nem kerül le a polcokról”, nem fogy el, így hosszú évekkel a megjelenés után is fellelhetõ – hangoztatja Farkas István.

Hammer Ferenc szerint a film- és zeneipar után a könyviparnak is meg kell értenie, hogy a digitális térben új üzleti modell lesz szükséges. A zeneipar már nem él meg az albumokból, de fellendült a klubélet, a koncertek világa. Az irodalomban is le kell mászni a Parnasszusról. Az írók már médiára szabott közéleti hõsök, nemcsak a szövegükben, személyiségükben is élnek, hanem közöttünk járnak, velünk beszélgetnek.

Pataki Róbert szerint a Telekom txtr e-könyv-áruház kínálata a fogyasztói igények és a közgazdasági racionalitás mentén bõvül tovább. A felületen jelenleg is több, mint 100 magyar könyvkiadó mintegy 4000 címe érhetõ el és további 1 millió idegen nyelvû e-könyv.

Olvasd ki a várost! Hotspot

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából a Telekom a városlakóknak ajándékozza az Olvasd ki a várost! programot, amelyben a járókelõk digitális eszközeiken olvashatnak részleteket az adott helyhez kötõdõ szépirodalmi mûvekbõl. A wifi hálózaton egy microsite-on érhetõek el az idézetek, és errõl az oldalról könnyedén átnavigálhatnak az olvasók a txtr.hu-ra, ahol a Telekom txtr e-könyv-áruház teljes kínálatával megismerkedhetnek.

Az Akváriumban Klubban Réti László A parfümõr címû mûvének egy részletét olvashatják el, a Millenárison lévõ Mille Caféban pedig Ottlik Géza Buda címû regényébõl olvashatóak részletek. A Telekom az év során további hotspotok indítását tervezi, amelyek helyérõl folyamatosan tájékoztatást nyújt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!