2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Verhetetlen ízû házi mogyoróvajForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-05 13:31:16
A világ legegyszerûbb dolga mogyoróvajat készíteni, és természetesen olcsóbb is, mint a boltban kapható változatok. Érdemes hát kipróbálni, ízleni fog.

Igen, a házi még azért is jobb, mert nincsen benne tartósítószer, mesterséges ízfokozó és színezõ, no meg persze hozzáadott olaj, vagy növényi zsír sem. Az íze verhetetlen, csak éppen tele van kalóriával, úgyhogy így a közelgõ jó idõ elõtt csak módjával kanalazza. Ami kell hozzá: hántolt, szárazon pörkölt földimogyoró. A lényeg, hogy ne legyen ízesített és szárazon legyen megpörkölve, tehát semmilyen zsírt vagy olajat ne adjanak hozzá pörkölés közben.

Az sem baj, ha nem pörkölt a mogyoró, ilyenkor csak annyi a teendõje, hogy kibélel egy tepsit sütõpapírral, és szépen, egy rétegben eloszlatja a mogyorókat rajta úgy, hogy ne fedjék egymást. Elõmelegített sütõbe tegye, és folyamatos ellenõrzés mellett, idõnként kicsit átforgatva pirítsa meg. Az, hogy mennyire legyen megpirítva, abszolút egyéni ízlés dolga. Én szeretem, ha erõteljesen barna, ez körülbelül 10-12 perc, függ a beállított hõmérséklettõl és a sütõtõl is. Egyébként jobb, ha alacsonyabb hõfokon (kb. 140 fok) pirítja, így kisebb az esélye, hogy leég az egész.


Ha megvan a mogyoró, turmixoljon! Vegye elõ a turmixgépet, és töltse bele a földimogyorót. Vigyázzon: ha házilag pörkölte a mogyorót, mindenképpen várja meg amíg kihûl, és csak azután turmixoljon! Körülbelül öt percig folyamatosan turmixolja a mogyorót, vagy addig amíg krémes nem lesz.

Ne ijedjen meg, ha az elején száraznak tûnik, higgye el, a végén jó krémes lesz anélkül, hogy bármiféle olajat öntene hozzá. Több fokozaton fog átmenni a mogyoró, mire eléri a kívánt állagot: elõször darabos lesz, majd por, aztán sûrû paszta, ezután gyurmaszerû labda és a végén a labdából lesz a krémes mogyoróvaj. Ennél a pontnál még egy percet húzzon rá a turmixolásra, hogy tényleg teljesen sima legyen az állaga. Ha a darabos a kedvence, akkorturmixolás közben vegyen ki egy adagot a még darabos mogyoróból, amit aztán keverjen vissza az elkészült, tökéletesen sima krémbe. Máris kész a ropogós verzió.

Ha nagyon akar, adhat hozzá olajat is! Földimogyoró-olajat, repceolajat és talán még olívaolajat is lehetne adni a mogyoróhoz, de minek? Persze, ha nagyon szilárd a massza lazíthatja vele, de ha ki tudja várni, amíg a turmixgépben eléri, hogy krémes legyen, erre tényleg nem lesz szükség. Az eredményt látva már örülni fog, hogy nem adott hozzá semmilyen zsiradékot, mert anélkül is selymes lesz, no és így van csak igazán mogyorós zamata.


Ízesítheti is kedvére! Az utolsó pillanatban adja hozzá az ízesítõket, mindenképpen kell bele egy pici só. Igen, ez egy ilyen mûfaj, õshazájában általában lekvárral vagy banánkarikákkal eszik, az hozza mellé az édes ízt.

Ha nagyon vadnak érzi magát, és eltérne a normától, lehet benne akár fahéj, szerecsendió, kardamom, barna cukor, méz, vanília, chili por, kakaópor, csokoládé csipsz (fehér vagy barna). Még pár másodpercig keverje a géppel és kész is. Persze ha vendégvárónak készíti, adhat hozzá alkoholt is, nagyon pikáns lesz tõle az íze. Bármilyen krémlikõr jó hozzá!

Ha tárolni szeretné, tegye légmentesen zárható edénybe, és tegye a hûtõbe, hogy ne avasodjon gyorsan. Ha lágyabban szereti, evés elõtt inkább vegye ki a hûtõbõl hamarabb. Ha szobahõmérsékleten tárolja, körülbelül 2 hétig áll el, hûtõben ez lehet a duplája is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!