2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Átadták a debreceni Nagyerdei StadiontForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-05 14:34:54
Címkék: Bihari hírek
A magyar szellem, a magyar tervezõk, a magyar mérnökök, a magyar vállalatok és munkások ilyen alkotásokkal teszik ismét naggyá Magyarországot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a debreceni Nagyerdei Stadion csütörtök esti avatásán.

A kormányfõ rövid köszöntõjében emlékeztetett arra, hogy a stadion régi görög mértékegység volt, amivel távolságot mértek. Ma ismét közelebb kerültünk egy stadionnal a világ élvonalához - tette hozzá hatalmas ovációt kiváltva. Orbán Viktor szerint a sport képes megváltoztatni az embereket, és segít, hogy erõssé, becsületessé neveljük gyermekeinket. A kormányfõ zúgó taps mellett adta át a Nagyerdei Stadiont a debrecenieknek.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere köszönetet mondott a tervezõknek és a kivitelezõknek, s reményét fejezte ki, hogy igazi oroszlánbarlang lesz a DVSC nagyerdei otthona. A polgármester emlékeztetett rá, hogy a város és Szima Gábor klubtulajdonos 1999-ben vette át a Lokit, s felidézte akkor mondott szavait, miszerint ezt a lépést csak az igazolhatja, ha a csapat BL-csoportmeccset játszhat majd a Nagyerdõben a Barcelonával.




A több mint 20 ezres befogadóképességû stadion megnyitója - a görög katolikus, a református és a római katolikus egyház püspökeinek áldása után - nagyszabású kulturális és sportgálával folytatódott a debreceni Nagyerdõben. A mûsor nemzetközi sztárja Lou Bega volt, fellépett Király Viktor, Keresztes Ildikó, Radics Gigi és Miklósa Erika, közremûködtek a Kodály Filharmonikusok és a debreceni Valcer táncstúdió.

Az énekesek után a futballistáké lesz a pálya: a DVSC jelenlegi játékosai egymás ellen futballoznak, majd a DVSC All Star-Magyar Válogatott All Star gálamérkõzését láthatják a nagyerdei arénában. A debreceniek ellenfele lesz például Lipcsei Péter, Véber György, Kovács Zoltán, Kovács Kálmán, Garaba Imre, Pintér Attila, Urbán Flórián és Détári Lajos, akik a közelmúltban nagy csatákat vívtak a debreceniekkel.




A Nagyerdei Stadion rekonstrukcióját 2012 júliusában nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû állami beruházássá a kormány, s 12,5 milliárd forintot biztosított a központi költségvetésbõl. A stadiont Bordás Péter tervezte, a kivitelezési munkákat a debreceni Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. alkotta Hajrá Debrecen konzorcium végezte. A stadion befogadóképessége 20 340 fõ, de a csütörtöki megnyitóra 160 pótszéket is betettek, így 20 500-an vehettek részt a látványos stadionavatón.

A miniszterelnök a megnyitón azt mondta: a magyar szellem, a magyar tervezõk, a magyar mérnökök, a magyar vállalatok és munkások ilyen alkotásokkal teszik ismét naggyá Magyarországot. A kormányfõ hozzátette: ismét közelebb kerültünk egy stadionnal a világ élvonalához.

A szokásos buzdítással köszöntötték a Debreceni Vasutas Sport Klub, ismertebb nevén a DVSC új stadionját a szurkolók. A 20 ezres aréna csütörtökön este teljesen megtelt. Három felekezet püspökének áldásával adták át hivatalosan. Kósa Lajos, a város polgármestere saját korábbi szavaira emlékeztetett: csak az igazolhatja, hogy jó döntés volt a városnak és egy befektetõnek átvenni 1999-ben a klub irányítását, ha a Loki saját új, nagyerdei stadionjában csoportmeccset játszik majd a Barcelonával.



A miniszterelnök a megnyitón azt mondta: a sport képes megváltoztatni az embereket, és segít, hogy "erõssé, becsületessé neveljük gyermekeinket". Orbán Viktor arról beszélt: Magyarország ismét közelebb került egy stadionnal a világ élvonalához. Hozzátette: a magyar szellem, a magyar tervezõk és mérnökök, a magyar vállalatok és munkások ilyen alkotásokkal teszik ismét naggyá Magyarországot. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a nagyerdei stadion felépítéséhez. A helyiek pénteken is kíváncsian nézegették az arénát. Sokan máris Debrecen új nevezetességének tartják. Többen pedig már a követezõ, Újpest elleni mérkõzés jegyeiért állnak sorba.

A DVSC az elmúlt tíz év legeredményesebb hazai klubja: hatszor lett bajnok és hatszor hódította el a Magyar Kupát. 2009-ben felkerült a Bajnokok Ligája fõtáblájára is, de hazai meccseit akkor kénytelen volt Budapesten, a Puskás Stadionban játszani. A debreceniek az új arénában már fogadhatják Európa élcsapatait is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!