2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Érettségi – Eduline: Ady- és Pilinszky-verset kaptak a diákok az emelt szintû magyar írásbeli érettséginForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-05 14:41:59
Ady Endre A fehér lótuszok, Pilinszky János Egy arckép alá címû mûvét, valamint egy Szakonyi Károly-részletet kaptak a vizsgázók az emelt szintû magyar írásbeli érettségin az eduline.hu információi szerint.

A portál információi szerint a nyelvi-mûveltségi feladatsor Ady Endre A fehér lótuszok címû mûvéhez kapcsolódott. A diákoknak többek között a fehér lótusz költõi képet kellett értelmezniük, meg kellett magyarázniuk a mûben szereplõ kifejezéseket – például a mátka és a hajbókol szavakat -, francia szimbolista költõket kellett megnevezniük, illetve fel kellett ismerniük öt Ady-versrészletet.

Az emelt szintû magyarérettségi második része három feladatból áll. A diákoknak Pilinszky János Egy arckép alá címû mûvét kellett elemezniük a megadott szempontok alapján, elsõsorban a költemény retorikájára és stilisztikai jellemzõire koncentrálva.

A második feladat egy Szakonyi Károly-részlethez kapcsolódott. A diákoknak arról kellett írniuk, hogy a mûnem választja-e a témát, vagy a téma a mûnemet – melyik a meghatározóbb? Az érettségizõknek végül arról kellett egy vitaindítót írniuk, hogy kell-e foglalkozni az iskolákban a blogokkal, a Wikipediával és az ehhez hasonló közösségi tartalmakkal – írja az eduline.hu.

Az emelt szintû magyar írásbeli érettségi feladatainak megoldására 240 perc áll a diákok rendelkezésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!