2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Érettségi – Rendben megkezdõdtek a matematika írásbelikForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-06 09:51:15
Rendben megkezdõdtek a matematika írásbelik kedd reggel országszerte a középiskolákban. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt – közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a magyar nyelvû matematika vizsgák mellett középszinten még tízféle idegen nyelven, emelt szinten 3 idegen nyelven is vizsgáznak az érettségizõk.

A matematika középszintû írásbeli vizsga 180 percig tart. A vizsgázó elõször az I. feladatlapot oldja meg, 45 perc alatt, majd a II. feladatlapra 135 perce van. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló idõt tetszése szerint oszthatja meg a tanuló az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerû összefüggések ismeretét hivatott ellenõrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. Az elsõ rész három feladatot tartalmaz, amely egy vagy több kérdésbõl áll. A második rész három, egymással megegyezõ pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettõt kell megoldani, és csak ezek értékelhetõk.

A matematika emelt szintû írásbelije 240 perces. Az írásbeli vizsga kétrészes, és a vizsgázó a rendelkezésére álló idõt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyezõ pontszámú feladatot tartalmaz, ebbõl négyet kell kiválasztani, megoldani, és csak ez a négy értékelhetõ.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök közép- és emelt szinten: függvénytáblázat (egyidejûleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körzõ, vonalzó, szögmérõ. Ezekrõl a vizsgázó gondoskodik, az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!