2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Emlékmû a katasztrófák elleni védekezés hõseinekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-06 11:52:19
A katasztrófák elleni védekezésben elhunytaknak állítottak emlékmûvet a tûzoltónap alkalmából hétfõn Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) székháza elõtt.

Bakondi György, az OKF fõigazgatója hétfõn, az emlékmû leleplezésekor azt hangsúlyozta, hogy a hõsi halottak szilárd példát jelentenek a katasztrófavédelem hivatásos állományának és szimbólumok a társadalom számára.

A tûzoltó altábornagy úgy vélekedett, hogy az emlékmû hiánypótló jellegû, mert az egyes tûzoltólaktanyákon ugyan kihelyeztek emléktáblákat, de a katasztrófavédelem és a jogelõd szervezetek valamennyi hõsi halottjáról eddig nem lehetett egy helyen megemlékezni.

Végül Bakondi György kifejezte azt a reményét, hogy a hõsi halottakra örök példaként tekintenek a felnövekvõ tûzoltónemzedékek.

A három keresztet formázó márványtömböt megáldotta Kótai Róbert, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspökségének tábori lelkésze és Jákob János protestáns tábori püspök.

Az emlékmûvön a Hõseink felirat alatt a következõ evangéliumi idézet olvasható: Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az õ barátaiért.

A megemlékezés végén Bakondi Györgyön kívül megkoszorúzta az emlékmûvet többek között Dobson Tibor, a Magyar Tûzoltó Szövetség elnöke, Endrõdi István, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke, a Magyar Honvédség nevében pedig Benkõ Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar fõnöke.

Az ünnepségen bemutatták azt a 46 oldalas kötetet, amelyet az emlékmû felavatásával egy idõben jelentetett meg az OKF, a kiadvány 1861-tõl kezdõdõen 124 hõsi halott történetét dolgozza fel.

Az elsõ dokumentált hõsi halott Beregszászi Sándor debreceni diáktûzoltó, aki 1861. augusztus 24-én áldozta fel az életét egy tûz oltásakor. Az utolsó pedig a kötetben Kövecs Gergõ esztergomi tûzoltó, aki 2013. november 1-jén vesztette életét a Rám-szakadékban egy sérült mentése közben.

Az ünnepség végén Bakondi György a kötet egy-egy példányát átadta azon hõsök családtagjainak, akik megjelentek a megemlékezésen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!