2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tanulságos eset - néhány lakó miatt megszüntették a szolgáltatástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-08 11:25:21
Címkék: Bihari hírek, gáz
Ha gázfelújítást végeznek egy társasházban, az összes lakásnak meg kell felelnie a követelményeknek, ellenkezõ esetben a teljes épület gáz nélkül marad, mert a közös rendszerbõl nem tudják kiszakaszolni a felújítást el nem végzõ családokat. Ilyenkor nem csak a késlekedõ, hanem minden lakó szenved.

Budapesten, a Galagonya utca 4. szám alatti társasházban tetõtér beépítést végeznek. A beruházás részeként felújítják a kéményeket is, s ezért a Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) ellenõrizte azokat, s megállapították, hogy közvetlen életveszély áll fenn egy szakszerûtlenül bekötött kémény miatt, ezért a teljes társasházban megtiltották a kéményhasználatot. A közös képviselõ kérte a Katasztrófavédelmet, hogy módosítsák a határozatot, amely egy hét múlva megtörtént, s a lakásokban helyreállították a fûtést. Néhány nappal késõbb azonban a Fõgáz – mivel munkatársai a veszélyes lakásba nem tudtak bejutni – a FÕKÉTÜSZ szakvéleménye alapján, elõzetes értesítés nélkül a teljes társasházban lekapcsolta a fûtést. Mindez hét héttel ezelõtt történt. A Fõgáz csak akkor hajlandó visszaállítani a gázszolgáltatást, ha minden egyes lakásról kap FÕKÉTÜSZ szakvéleményt, magyarázta a ház közös képviselõje. A lakók pedig elégedetlenek, tél óta nincsen fûtés a lakásokban, az átalánydíjat ennek ellenére fizetniük kell, s már többen kénytelenek voltak más családtagjukhoz költözni.

Bálint Norbert, a Fõgáz szóvivõje a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: a gázszolgáltatást helyreállították az épületben, jelenleg nyolc darab olyan készüléket zártak ki a szolgáltatásból, amelyek kéményhez kapcsolódnak. Három lakásban a FÕKÉTÜSZ által kiadott kéményseprõi engedély alapján teljesen helyreállították a szolgáltatást, kilenc lakásba azonban nem tudtak bejutni. Bálint Norbert hozzátette: önkényesen, a tulajdonos engedélye nélkül a lakásokba nem mehetnek be, s csak a gázvezeték-rendszer, a készülékek és az azokhoz kapcsolódó füstgáz elvezetõ rendszer helyszíni ellenõrzése után kapcsolhatják vissza a gázszolgáltatást.

Müller Máté, a FÕKÉTÜSZ osztályvezetõje azt mondta: a problémát az okozta, hogy a társasház úgy kezdett bele a felújításba, hogy a jogszabályi elõírásokkal ellentétben, nem jelentették be a kéményseprõ-ipari közszolgáltatónak, nem kértek hozzá elõzetes kéményseprõ-ipari nyilatkozatot. Müller Máté azt állította, az elsõ alkalommal, amikor a helyszínen jártak, a kivitelezõ munkatársai a kéményseprõket nem engedték fel a tetõre, ezért nem tehettek mást, mint hogy jelentették az esetet az illetékes hatóságoknak és a gázmûveknek.

Müller Máté hozzátette: három lakásban rendben felújították a kéményt, a FÕKÉTÜSZ ellenõrizte azokat, és jelentette is a Fõgáznak, hogy azok megfelelõen mûködnek.

Dr. Izsák Orsolya társasházi jogász tanulságos esetnek nevezte azt, ami a Galagonya utca 4-ben történt. Hangsúlyozta: a kéményekhez engedély nélkül nem lehet hozzányúlni, mert különösen a gázszolgáltatás szempontjából ez komoly veszélyforrás lehet. A gázszolgáltató a jogász véleménye szerint helyesen járt el, amikor azonnal megszüntette a szolgáltatást. Dr. Izsák Orsolya hangsúlyozta: a közös képviselõ a társasház közösségének érdekében korlátozhatja a külön tulajdon tulajdonosi jogosítottságát, tehát kötelezheti a tulajdonost, hogy a lakásba be lehessen jutni. Ha erre a tulajdonos nem hajlandó, vagy nem tartózkodik a helyszínen, hatósági tanúkkal, a rendõrség jelenlétében feltörtetõ a lakás. A társasházi jogász azt is hozzátette: ha a kivitelezõ hibázott, a kár és a gázszolgáltatás kikapcsolásának, visszakapcsolásának költségei átterhelhetõek rá.

A szakemberek hangsúlyozták, a felújításokat, átalakításokat csak a megfelelõ engedélyek és a jóváhagyott tervek birtokában, szakemberekkel kell elvégeztetni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatók honlapjain megtalálhatóak a jogszabályi elõírások, a szolgáltatók mûködésére vonatkozó információk, valamint az ügyfelek kötelezettségei és jogai. Müller Máté kiemelte: a FÕKÉTÜSZ-nek a Fõvárosi Közgyûlés által elfogadott üzletszabályzata érthetõ nyelven írja le, hogy milyen esetben mit kell tenni, s ezeket érdemes tanulmányozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!