2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A sarkvidéki jég olvadása az egész világra kihatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-02 16:17:38
"Ha nem gondoskodunk arról, hogy az Északi-sarkvidék hideg maradjon, akkor a hatást világszerte fogják érezni az emberek"

Az északi-sarkvidéki melegedését a világ lakosságának negyede megérzi majd, mert gyakoribbak lesznek az árvizek, valamint a sarki jégolvadás az egész felmelegedést befolyásolja - hívta fel a figyelmet szerdán a WWF környezetvédõ szervezet.

Az Északi-sarkvidéken az elmúlt évtizedekben a levegõ hõmérséklete csaknem kétszer akkora mértékben emelkedett, mint a világátlag.

Az Északi-sarkvidék melegedése nem helyi gond, hanem világprobléma - húzta alá a WWF dokumentuma.

"Ha nem gondoskodunk arról, hogy az Északi-sarkvidék hideg maradjon, akkor a hatást világszerte fogják érezni az emberek" - emeli ki a WWF-jelentés. A dokumentum összeállításához felkért tudósok szerint 2100-ig 1,2 méterrel emelkednek a világtengerek az északi-sarki jég és a grönlandi, valamint nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása miatt. Ez jóval több mint amennyit korábban prognosztizáltak.

A tengerszintek emelkedés következtében a partvidékek víz alá kerülnek, ez a világ lakosságának több mint egy negyedét érint - figyelmeztetnek a tudósok. A jelentésben kiemelik, hogy a jégolvadás, az északi-sarkvidéki tengerek melegedése, továbbá a fagyott talajokból az olvadás következtében kiszabaduló metán és szén-dioxid együtt távoli helyeken is fel fogja borítani a légköri és a tengeri áramlatokat. Emiatt Európában és Észak-Amerikában meg fognak változni a hõmérsékleti és csapadékviszonyok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!