2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egészséges ételekre nincs pénz, cigarettára vanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-12 09:49:04
Nincs pénzünk egészséges élelmiszerekre, de dohányzásra mindig költünk – állítja többek között egy most készült hazai tanulmány, amely a lakosság életmódját vizsgálta. A kép eléggé lesújtó.

A magyarok kétharmada szinte soha nem sportol, 40 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egy kis súlyfelesleg nem okozhat egészségi problémákat – derül ki az MSD Pharma Hungary Kft. reprezentatív kutatásából.

A pluszkilók esztétikusak

A sportolási szokásokat nemcsak az életkor, hanem az iskolai végzettség is befolyásolja. Míg a fiatalok és a felsõfokú végzettségûek negyede hetente többször is végez valamilyen testmozgást, addig az 50 év felettiek és az alapfokú végzettségûek alig hatoda ilyen tudatos. Összességében a magyarok legfeljebb évente néhány alkalommal dolgoztatják meg az izmaikat, többségük inkább soha.

Azzal az emberek nagy része tisztában van, hogy az elhízás szerepet játszhat a cukorbetegség kialakulásában, de ezt a veszélyt nem veszik elég komolyan. A válaszadók 40 százaléka úgy véli, egy kis súlyfelesleg nem jár egészségi kockázatokkal, sõt minden második ember szerint még esztétikus is lehet. Bár kétharmaduk egyetért azzal, hogy a pluszkilók ronthatják az önbecsülésüket.

Cigire bezzeg telik

71 százaléka a magyaroknak kerüli a gyorséttermeket, bár nem feltétlenül egészségi, hanem inkább anyagi megfontolásból. Az egészséges táplálkozásra a többség nem figyel oda. 58 százalékot nem foglalkoztat az, milyen kockázatokkal járhat a helytelen táplálkozás: azt eszik, ami jólesik nekik. Az okokat nézve a legtöbben a pénztelenségre hivatkoznak. A magyarok csaknem kétharmada azt állítja, anyagi okok miatt kell lemondania az egészséges ételekrõl. Kissé javít a helyzeten, hogy a lakosság 53 százaléka igyekszik mindennap zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

– Önbecsapás, hogy nincs pénz egészséges ételekre, miközben cigarettára sokaknak telik – utalt Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary orvos-igazgatója a kutatás egy másik megállapítására. A felmérés szerint a magyarok 37 százaléka dohányzik, ráadásul minden negyedik ember hat szálnál többet szív el egy nap.

A legnagyobb arányban a 30 év alatti felnõttek füstölnek (43 százalék), az 50–59 éves korosztálynál 31 százalék a dohányosok aránya. Az életkor mellett az iskolázottság itt is számít: csaknem kétszer akkora arányban cigarettáznak az alapfokú végzettségûek, mint a diplomások (43, illetve 23 százalék).

A dohányosok több mint fele nem aggódik különösebben a következmények miatt, 20 százalékukat pedig teljesen hidegen hagyják az esetleges szövõdmények. E kérdésben a falun élõk felelõsebbek, mint a fõvárosiak, de a nemek között is van különbség. Míg a férfiak negyede fittyet hány a dohányzás káros hatásaira, ez a hozzáállás csupán minden tizedik nõre jellemzõ.

Orvosság vagy várakozás

A kutatás szerint a magyarok több mint harmada (39 százaléka) azonnal bevesz egy fájdalomcsillapítót, ha valamilyen panasza van. Majdnem ugyanennyien inkább megvárják, hogy a probléma magától elmúljon. Az orvosával csak minden negyedik ember konzultál, pedig a magyar lakosság kétharmada alapvetõen bízik az egészségügyi dolgozók szakértelmében, sõt egészségügyi kérdésekben õket tartja a leghitelesebb információforrásnak. A bizalmi rangsor második helyén a családtagok véleménye áll, majd a gyógyszerészek és a legnagyobb egészségügyi portálok tanácsai következnek.

Egészségügyi témákban az embereknek csupán 13 százaléka tartja hitelesnek az interneten olvasott információkat. 70 százalék elolvassa a világhálón talált tájékoztatásokat és véleményeket, de utána az orvosával is konzultál a kérdésben.

A nõk majdnem fele egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán jár nõgyógyászhoz, de probléma esetén azért felkeresné az orvosát. A válaszok szerint a nõk negyede nem õszinte a nõgyógyászával, mert szégyenlõs vagy nem tud megnyílni. A hölgyek egyötöde azt sem vallja be a nõgyógyásznak, ha antidepresszánst szed, 31 százalék pedig a növényi alapú nyugtatók használatáról sem szólna szakorvosának, pedig ezek a készítmények csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát. Igaz, errõl csupán a nõk negyede tud.

Érdekesség, hogy Budapesten minden harmadik, míg országos szinten csak minden ötödik nõ választana férfi nõgyógyászt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!