2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Sosem gondolnád, milyen sokat költesz a kutyádraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-12 10:43:37
Címkék: Bihari hírek, kutya
Állatorvosi kiadások, balesetek, betegségek, póráz, etetés - csak néhány költség, ami rád vár, ha kutyád van. Apró kiadások, amik évek alatt óriásira duzzadnak.

Érdemes mérlegelni, vállalni tudsz-e ekkora felelõsséget és kiadáshalmot, mielõtt összekötöd az elkövetkezõ 10-15 évedet egy négylábúval.

Egy felelõs állattartó aligha spórolhat kisállatán. Ritkán találni a többinél jóval olcsóbban dolgozó állatorvost, és ha például a kullancs- vagy bolhairtó szeren szeretnénk spórolni, kutyánk vagy egészsége bánja. A kötelezõ oltások hiánya is egészségügyi problémákat okoz, ráadásul óriási bírságot kaphatunk, ha hiányzik például a veszettség elleni oltás. És ha már a bírságokról esik szó: nem várt költségbõl akadhat bõven, hiszen a közteresek a póráz nélküli sétáltatás, vagy a szájkosár hiánya miatt is tölthetik a csekket. Emellett az etetési költség sem elhanyagolható.

A horribilis költségek a "beszerzésnél" kezdõdnek. Bár sokan menhelyi kutyát visznek haza, ott is illik, (vagy kell) fizetni, amikor elhozunk egy ebet. Minimum egy oltás árát a legtöbb állatokkal foglalkozó intézmény szívesen fogadja, ez általában 4000-10 000 forintot jelent. Ha valaki tenyésztõtõl vásárol (itt tekintsünk el a szaporítóktól, akik gyakran az állatokat veszélyeztetve, a haszonszerzést tartva elsõdleges célnak árulnak olcsóbb kiskutyákat), magasabb költségekre számíthat. A fajtatiszta kutyák 15 000 forintról indulnak. Az apróhirdetéses oldalak tanúsága szerint pedig a határ a csillagos ég, akár 300 000 forintért is választhatunk például egy Akita Inu vagy 900 000 forintért Fila Brasiliero, azaz brazil masztiff kölyköt.

Miután megvan az eb, jöhet az egészségügyi ellátás. Az alap kölyökkori oltások nem kötelezõek, de ha nem adatjuk be, súlyosan veszélyeztetjük az állat életét. A kombinált oltásokból négy kell, ez összesen 15 000 forintról indul általában. Plusz még egy parvo vírus elleni, 4500 forint körüli áron. A veszettség elleni oltásból (ha mondjuk tizenöt éves korú kutyával számolunk) tizenhét kell. Tarifája válogatja, de lehet 59 500 vagy éppen 102 000 forint is.

Rendeletileg csak a veszettség elleni oltás, a féreghajtás és 2013. január elseje óta a 4 hónapos kort betöltött kutyák esetén a mikrochipes megjelölés a kötelezõ. A mikrochip minimum 3500 forint. Ezek az indulóköltségek tehát, innentõl minden betegség kezeltetése pluszban jön ezekhez, és a legtöbb helyen minden alkalommal vizsgálati díjat is kell fizetni a kezelési díjon túl, ez 3000-5000 forint körül mozog. Az Állatorvosi Kamara tájékoztatása szerint egy átlagos vérvizsgálat 7000-10 000 forint, egy kisebb mûtét 15 000-25 000 forint, de egy csonttörés operációja akár 50 000-60 000 forint is lehet. Az egyedi tarifák mellett az ár attól is függ, mekkora termetû a kutya, illetve hogy mikor érkezünk az állatorvoshoz. Ugyanis az esti-éjszakai idõben és hétvégeken, ünnepnapokon, azaz az ügyeleti idõszakban a szolgáltatási díjakat 100 százalékos pótdíjjal terhelik. Ez azt jelenti, hogy az ár a duplája az alapáraknak.

Egyébként ha összehasonlítjuk a Magyar Állatorvosi Kamara által kiadott hivatalos minimáltarifa táblázatot az egy-egy rendelõben tapasztalható árakkal, le fog esni az állunk. Hiszen a beavatkozások árát minden magán-állatorvos maga határozza meg, így több ezer forintos eltéréseket is találhatunk. Ha megtehetjük, azaz nincs szó sürgõs ellátásról, tájékozódjunk elõre az árakról, az interneten sok orvos árait átbogarászhatjuk. A rendelõkben pedig kötelezõ a legfontosabb árakat kiírni, úgyhogy legkésõbb ott még átnézhetjük, milyen kiadással kell számolnunk.

Az állat etetése sem olcsó mulatság, különösen azért, mert ha túl alacsony árú terméket választunk, könnyen árthatunk vele neki, mert ezekbe a tápokba például gyártási melléktermékek kerülnek bele, de baromfi toll-liszt, és baromfiürülék is van egy-két olcsó készítményben. Egy közepes termetû kutyát, ha konzervvel etetünk, napi egy darab kell a felnõtt kutyának. A kiszerelés az állat méretéhez igazodik, és az ár is: egy doboz 400 forinttól körülbelül 1000 forintos árskálán mozog. Ha száraztápot veszünk, egy közepes felnõtt kutyának vásárolhatunk egy 3 kilós kiszerelést 5600 forintért. Ha napi 30 dekát számolunk egy adagnak, ez 10 napra elég, és 560 forint a napi kajaköltségünk. A legolcsóbb talán, ha magunk fõzünk az ebnek (persze ha nem számoljuk a maradékokkal való etetést, de attól aligha lesz kiegyensúlyozott táplálkozása a kutyának), szintén egy közepes méretûre számolva például marhaszívvel, rizzsel és répával a napi költség 250 forint, plusz a munkaidõ, energia.

Ezek mellett azonban sok kutyának speciális tápra van szüksége, ami sokkal drágább az egyszerû eledeleknél. Például lehet kapni cukorbetegségre, májbetegségre, ízületi vagy veseproblémákra, de gluténmentes tápokat is. Ez utóbbiból például egy 12 kilós kiszerelés 12 000 forint, ez egy hónapra elegendõ körülbelül (ismét közepes testûre számolva). De kapni ekkora kiszerelést 20 000 forintért is. Összességében tehát aligha úszhatjuk meg napi 500 forint alatt, ami egy hónapban 15 000 forintot jelent. És akkor még nem beszéltünk a jutalomfalatokról, amit esetleg tanításhoz használunk, vagy a fogtisztító rágcsákról, amiket a fogkõképzõdés megelõzésére adhatunk a kutyáknak.

Tehát az egyes költségeket átlagban nézve tizenöt évig élõ kutyánkra tetemes summát költünk. Ha vesszük a kutya örökbefogadási költségét, mondjuk 10 000 forintot, ehhez hozzáadjuk az oltási költségeket 80 000 forintot, a chipet 3500 forintért, akkor 93 500 forintnál tartunk. Az etetése havi 15 000 forinttal számolva a tizenöt év alatt 2 millió 700 000 forint. Ehhez hozzájöhet a minden egyes alkalommal kifizetett állatorvosi vizsgálati díj, ne adj isten mûtéti költségek, gyógyszeres kezelések, és egyéb költségek, így könnyen elérhetjük a 3 millió forintot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!